Britská vláda podpořila výstavbu nových jaderných elektráren

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. ledna (ČTK) - Britská vláda podle očekávání rozhodla, že podpoří výstavbu nové generace jaderných elektráren jakožto čistého a bezpečného zdroje, který omezí uhlíkové emise. Sdělil to dnes v parlamentu ministr pro podnikání John Hutton. Londýn tím končí léta nejistoty ohledně své energetické politiky a jeho rozhodnutí je novým impulzem k celosvětové renesanci atomové energie.

"Vláda se domnívá, že nové jaderné elektrárny by měly hrát roli v budoucím složení energetických zdrojů spolu s jinými nízkouhlíkovými zdroji," řekl Huttton. Dosud poslední britská jaderná elektrárna Sizewell B byla dostavěna v roce 1995 a v příštích letech začne postupně končit životnost starých provozů.

Výroba elektřiny z jádra neprodukuje téměř žádné emise skleníkových plynů, což Británii umožní splnit emisní cíle; ty jsou motivovány snahou přispět k boji proti globálnímu oteplování. Hutton dodal, že jaderná energie je "vyzkoušená, bezpečná a spolehlivá".

Ještě v roce 2003 vláda Tonyho Blaira označila jadernou energetiku za nepřitažlivou alternativu. Od té doby ale prudce vzrostly ceny ropy a zintenzivnily se snahy omezovat emise skleníkových plynů. Nové jaderné elektrárny nyní budují země jako Francie a Finsko a výstavba nové generace těchto zařízení se začíná připravovat i v USA.

Elektrárenské společnosti již daly najevo, že budou schopny zajistit nastartování provozu nových elektráren do roku 2017. To zajistí, že vláda bude moci splnit své cíle snížení emisí do roku 2020.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK