Novotný: Realitní trh trápí neseriózní zprostředkovatelé

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Mezi největší bolesti českého realitního trhu patří velké množství neseriózních zprostředkovatelů. Ti často jednají proti zájmu klientů buď kvůli nedostatku odborných znalostí, nebo dokonce úmyslně. V rozhovoru pro ČTK to řekl prezident Asociace realitních kanceláří ČR Jaroslav Novotný.

Asociace realitních kanceláří čítá řádově 200 členů, aktivních realitních kanceláří je přibližně 2000 a živností, které jsou na tuto činnost vydány, je asi 40.000, popsal Novotný skladbu subjektů podnikajících v realitách. "Chování zprostředkovatelů na trhu není žádným způsobem legislativně vymezeno. Pravidla hry si v podstatě tvoří účastníci sami," dodal. Zprostředkování realitní činnosti je dosud volnou živností a k jejímu vykonávání není nutné prokázat žádnou způsobilost.

"Mělo by tu existovat minimálně to, že by zprostředkovatel měl mít nějakou kvalifikaci. Jsme snad jedinou zemí v Evropě, kde pro přístup k této živnosti nejsou nutné nějaké kvalifikační předpoklady," uvedl Novotný. Běžným jevem je podle Novotného to, že si realitní zprostředkovatelé běžně 'kradou' nabídky. To prý může následně vytvářet dojem mnohem většího počtu obchodovaných bytů, než odpovídá skutečnosti.

Podobný názor na situaci kolem zprostředkování realitních obchodů sdílejí také další odborníci. "V realitách nyní působí velké množství makléřů, kteří nejsou odborně způsobilí k provádění často komplikovaných transakcí, což vede často k neprofesionálnímu a rizikovému průběhu obchodů. Nepřipravenost legislativy dovolí téměř komukoli, kdo zažádá o příslušný živnostenský list, podnikat v realitách bez jakékoli praxe a certifikace, které jsou ve vyspělých zemích naprosto obvyklé," kritizuje současný stav René Hradecký ze společnosti Bonafide Communications.

Řešením by podle Novotného mohlo být vázání zprostředkovatelské činnosti v realitách na koncesi. Naopak nápravu příliš nevidí v příchodu velkých franšízových řetězců na realitní trh. "Příchod těchto řetězců zostří konkurenční prostředí, ale tuto problematiku nevyřeší," podotkl.

Trochu jiného názoru je ředitel společnosti AAAbyty Petr Illetško: "Do několika příštích let na trhu zůstanou jen silní hráči s profesionální pověstí, nebo drobní jednotlivci. Pro středně velké realitní kanceláře bude těžké se uplatnit. Nemají kapitálovou sílu velkých a zároveň mají mnohem vyšší náklady než drobní realitní podnikatelé," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK