Novotný: Poptávka po bydlení letos mírně klesne

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Poptávka po bydlení letos mírně klesne, ale o dramatický propad nepůjde. Tržní nájemné bude dále stagnovat a místy se může dostat dokonce pod úroveň regulovaného nájemného. Ceny bytů a domů vzrostou v průměru do deseti procent. To budou hlavní rysy letošního trhu s realitami, které v rozhovoru pro ČTK popsal prezident Asociace realitních kanceláří (ARK) ČR Jaroslav Novotný.

Loňský rok byl podle Novotného nestandardní především kvůli vyššímu růstu cen realit, než se původně očekávalo. "V zajímavějších lokalitách, jako je Praha, Ostrava, Brno, totiž došlo poměrně k výraznějšímu nárůstu cen bytů v řádu desítek procent. Původně se přitom předpokládal cenový růst kolem deseti procent," uvedl k vývoji cen na realitním trhu Novotný. "To bylo na vývoji v roce 2007 nejzajímavější," dodal. Podle dalších odborníků rostly ceny realit v loňském roce průměrně kolem 15 až 25 procent.

"Jediný trend, který nebyl vzrůstající, a možná i stále docházelo k mírnému poklesu, byla hodnota takzvaných tržních nájmů," upozornil Novotný. Za stagnací tržního nájemného stojí například vyšší nabídka bytů pro nájemní bydlení. "Spousta lidí nakupuje bydlení a nepotřebuje ho. Je to investice, je to zhodnocení prostředků, a to, co nakoupí, dají do pronájmu. Nabídka neustále roste a kvalita nabídky se neustále zvyšuje," řekl Novotný. Není prý vyloučené, že se místy můžou dostat tržní nájmy dokonce pod úroveň regulovaného nájemného.

Pro příští rok očekává Novotný v souvislosti s celkovou ekonomickou situací a s vládními reformami mírné oslabení poptávky. "Zrovna teď jsme si dělali vyhodnocení poptávkových trendů a od druhé poloviny loňského roku poptávka mírně klesá," popsal aktuální situaci prezident ARK. Trend loňského roku určitě nebude mít lineární pokračování, podotkl.

Skladba poptávky se však podle Novotného příliš nezmění a lidé budou dále upřednostňovat bydlení ve vlastním než například placení tržního nájemného. V nájemním bydlení nyní žije v Česku asi 25 procent obyvatel.

Investoři v Česku budou podle odhadů realitní společnosti AAAbyty mít příští rok největší zájem o menší byty, nejlépe v cihlové zástavbě. Vysoká poptávka se udrží také po menších rodinných domcích v dobrém stavu a s dobrou dostupností do měst, stejně jako po stavebních pozemcích v dobrých lokalitách. Na opačné straně zájmu investorů budou panelové byty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK