Koruna po rekordu večer oslabila na 25,92 Kč/EUR

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Koruna dnes odpoledne oslabila proti euru na 25,92 Kč/EUR, kde po 17:00 uzavřela. K dolaru mírně posílila na 17,59 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online. V průběhu dne, po zveřejnění překvapivě vysokého přebytku zahraničního obchodu, koruna prudce posílila na nový rekord 25,82 Kč/EUR.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory nakupovali londýnští obchodníci při současné vysoké nejistotě na světových trzích českou měnu, která je považována za sázku na jistotu. Upozornil však, že z technického hlediska je kurz již "přehřátý" a v blízké době přijde korekce ke slabším hodnotám.

"Blízkou dobou máme na mysli horizont dní až týdnů. Z velmi dlouhodobého pohledu kurz ale ještě více zpevní. Za rok bude podle nás kurz pod 25,50 Kč/EUR. Zajištění si kurzu před dlouhodobým posílením je tedy na místě, ale ne dnes," dodal Pikora

Z pohledu úrokových sazeb dnešní statistika podle něj nepřináší jednoznačnou odpověď. Zatímco inflace jasně naznačuje, že sazby měly jít nahoru již v prosinci, z pohledu aktuálního kurzu to není tak jednoznačné. "Další zvýšení sazeb ještě více posílí korunu. Přesto však stále sázíme na únorové zvýšení repo sazby. Riziko přehnaných inflačních očekávání v ekonomice nezdravě roste a centrální bankéři budou chtít tato očekávání krotit," doplnil Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK