Akcie na pražské burze propadly na 10měsíční minimum

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. ledna (ČTK) - Ceny předních tuzemských akcií dnes na pražské burze po dalších výprodejích propadly na nejnižší hodnotu od půlky března loňského roku, tedy za takřka deset měsíců. Od konce loňského prosince akcie ztratily přes devět procent, což byl zatím daleko nejhorší start do nového roku v historii. Nejvíce prodeje postihly realitní emise v čele s firmou ECM, jež v lednu odepsala více než čtvrtinu, vyplynulo z dnešních výsledků burzy.

Obchodníci nelehké období na kapitálových trzích kvůli obavám z dopadů americké realitní krize očekávali, ale skutečnost zatím překonala ty nejčernější představy a situace neměla daleko k panice. "Ihned od otevření trhu se většina titulů dostala pod agresivní palbu zahraničních prodejních objednávek," popisoval dění obchodník firmy Patria Finance Josef Kohout.

Další vývoj přitom byl nepřehledný. Makléř firmy Fio Pavel Hadroušek spočítal, že od podzimu, kdy byla burza v Česku na rekordu, trh klesl již o zhruba 15 procent. "Pakliže jde o klasickou korekci, mohli bychom se blížit ke krátkodobému dnu. Jestliže však v Praze máme od podzimu medvědí trh, může současná zastávka znamenat pouze oddych před dalším sestupným trendem," uvedl.

Na vývoji akcií jsou například závislí statisíce osob, kteří vlastní podílové fondy. Přímo do akcií podle odhadu v Česku investují desetitisíce lidí. Podíl drobných investorů na obchodech pražské burzy nepřevyšuje přibližně pětinu.

Měřeno indexem nejlepších akcií PX dnes trh oslabil o 2,53 procenta na 1646,1 bodu. V lednu se index sesul již o 9,31 procenta. Tržní hodnota akcií na burze, která vznikne vynásobením ceny a počtu všech obchodovaných akcií, letos spadla o 160 miliard korun. Pro představu jde o stejnou změnu, jako kdyby z trhu odešla firma velikosti Telefónica O2.

Akcie zmíněné ECM jen dnes sestoupily o 7,12 procenta na 900,5 koruny a akcie konkurenční společnosti Orco si pohoršily o 6,73 procenta na 1760 korun. Ještě loni na jaře se akcie ECM pohybovaly i nad 2000 korunami a akcie Orco stály přes 3500 korun.

Prodejům se nevyhnuly ani akcie energetické skupiny ČEZ, jež si pohoršily o 3,48 procenta na 1275 korun. ČEZ přitom nedávno oznámil rekordní ziskovost a dividendy a ceny elektřiny dlouhodobě rostou v desítkách procent ročně. "Během dnešní seance však více zahraničních účtů srazilo akcie energetického gigantu až na 1230 korun," uvedl Kohout.

Celkový objem obchodů s akciemi činil málokdy vídaných 8,1 miliardy korun, když loňský denní průměr byl o více než polovinu nižší. Loni přitom na burze proběhly obchody v druhém největším objemu v historii.

Akcie v Česku rostly v uplynulých šesti letech. Rekordním výsledkem bylo posílení o 56,6 procenta v roce 2004, kdy byla pražská burza dokonce i v čele mezinárodního pořadí. Loni akcie v Praze zpevnily o 14,2 procenta. Pro letošek analytici předvídali zpomalení výnosu na pět až deset procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK