Americké akcie dopoledne klesly

10.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 10. ledna (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli obavám, že zpomalení růstu ekonomiky Spojených států bude mít negativní dopad na firemní zisky. Na poklesu se velkou měrou podílely technologické tituly, které jsou považovány za citlivější na změny v podnikových i spotřebitelských výdajích.

Index Dow Jones, jenž zahrnuje 30 nejvýznamnějších emisí na newyorské burze, se kolem poledne newyorského času snížil o 0,1 procenta na 12.720 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl zhruba o půl procenta na 1403 bodů a index technologického trhu Nasdaq Composite dokonce o 0,7 procenta na 2459 bodů.

"Zpomalení ekonomiky dorazilo ke spotřebitelům. Vidíme to na číslech o maloobchodním prodeji a na problémech, které mají vydavatelé kreditních karet," řekl analytik Eric Kuby ze společnosti NorthStar Investment Management. "Dobrým aspektem těchto špatných zpráv je, že pravděpodobnost snížení úrokových sazeb díky slabosti ekonomiky výrazně stoupla," dodal.

Největší světový výrobce čipů Intel oslaboval poté, co prokuratura státu New York oznámila, že začala oficiálně vyšetřovat, zda firma neporušuje antimonopolní pravidla. Podobnému vyšetřování již Intel čelí v Evropě i Asii, píše agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK