MfD: Petrolejáři chtějí přidávat méně řepky do paliva

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Výrobci nafty chtějí prosadit snížení podílu biosložky, která se přidává do pohonných hmot. Jak píše dnešní Mladá fronta Dnes producenti kvůli tomu chtějí lobbovat také v Poslanecké sněmovně. Naopak výrobci biopaliv podle listu tlačí na to, aby se již od letošního července povinné množství biosložky přimíchávané do nafty zvýšilo.

Nyní musí být v naftě dvě procenta příměsi, producenti biopaliv však chtějí zvýšit podíl od léta aspoň na tři procenta, případně na cílových 4,5 procenta. Takový objem se má do běžné nafty míchat až příští rok.

Proti navyšování biosložek však podle listu vystoupili petrolejáři, tedy výrobci klasické nafty a benzinu. Podle šéfa asociace petrolejářského průmyslu a člena představenstva Unipetrolu Ivana Ottise by po zkušenostech posledních tří měsíců, odkdy se biopaliva povinně zavedla, bylo nejlepší povinnost míchání paliv "vůbec zrušit a nechat to trhu," píše MfD.

Petrolejářům se prý nelíbí, že cena metylesteru řepkového oleje (MEŘO), který je zhruba o čtvrtinu až třetinu dražší než běžná nafta, stále zdražuje a v podstatě kopíruje poslední prudký růst cen nafty. "Metylester se stává tak důležitou položkou v nákladech, že se nedá vyrovnat ani úsporami jiných nákladů či pokrýt rafinérskou marží," uvedl Ottis.

Cena MEŘO se loni na světových trzích zvýšila zhruba o 56 procent a podobně rostla i velkoobchodní cena nafty - o 60 procent. Zhruba o polovinu loni také vzrostly ceny řepkového semene od zemědělců.

Paramo si loni podle Ottise dovezlo polovinu spotřeby příměsí z Německa. "Tuzemské ceny pro nás byly nepřijatelné," uvedl. Zhruba polovinu množství dováží i státní Čepro, to však podle svého šéfa Pavla Švarce nepovažuje tuzemské ceny za přemrštěné.

Poslanci se budou biopalivy zabývat příští týden. Měli by schválit novelu zákonů, která vyjasní kontrolní mechanismy míchání biolihu do benzinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK