Japonské akcie uzavřely na 27měsíčním minimu

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 11. ledna (ČTK) - Japonské akcie opět oslabily a uzavřely na 27měsíčním minimu. Dolů je stáhly obavy ohledně domácí ekonomiky a novinová zpráva o tom, že americká banka Merrill Lynch vykáže kvůli krizi na hypotečním trhu vyšší ztráty, než se očekávalo.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 se propadl o 1,93 procenta na 14.110,79 bodu. To představuje jeho nejnižší závěrečnou hodnotu od listopadu 2005. Širší index Topix klesl o 1,7 procenta na 1377,58 bodu, napsala agentura Reuters.

Propadu japonských akcií nezabránil ani čtvrteční nárůst na newyorské burze poté, co šéf americké centrální banky Ben Bernanke naznačil agresivní snižování úrokových sazeb.

Guvernér japonské centrální banky Tošihiko Fukui dnes uvedl, že tempo růstu japonské ekonomiky zpomaluje. "Zdá se, že domácí obavy zvítězily nad nadějnými vyhlídkami, které podpořily akcie na Wall Street," řekl analytik Cujoši Segawa z makléřské společnosti Shinko Securities.

List New York Times dnes uvedl, že ztráty banky Merrill Lynch ze špatných investic na hypotečním trhu dosáhnou 15 miliard dolarů, což je téměř dvakrát více, než firma předpokládala.

Na devizovém trhu dolar oslabil vůči japonskému, protože zpráva o bance Merrill Lynch obnovila obavy ohledně ztrát amerických finančních společností v důsledku problémů na úvěrových trzích. V závěru tokijského obchodování dolar vůči jenu klesl o 0,3 procenta na 109,72 JPY. Vůči euru zůstal kurz americké měny bez větších změn na 1,4812 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK