MfD: Vybírání mýtného od Hradce do Náchoda je zřejmě nezákonné

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 11. ledna (ČTK) - Vybírání mýtného na hlavní silnici z Hradce Králové do Náchoda, které začalo 1. ledna, je zřejmě nezákonné. Přibližně čtyřicetikilometrový úsek totiž neoznačuje žádná značka, která by měla ze zákona řidiče na vybírání mýtného upozorňovat. Mýtné musí platit řidiči nákladních vozidel a autobusů. Uvedla to Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.

Podle Stanislava Blažka z dopravního inspektorátu hradecké policie zákon jasně říká, že užívání komunikace podléhá zpoplatnění za předpokladu, že je silnice označena příslušnou dopravní značkou. "Ovšem tato značka tam chybí, a mýtné se přesto vybírá. Už jsme na to upozorňovali ministerstvo dopravy," řekl Blažek.

Ředitelství silnic a dálnic, které jako správce komunikace po konzultaci s policií navrhuje umístění značek, je však jiného názoru. "Rozhodující je, co je napsáno ve vyhlášce týkající se vybírání mýtného. I když tam značky nejsou, řidiči, kterých se to týká, platit musí," řekla Adéla Parkanová z ŘSD. V úseku se umístění značek podle ní nestihlo a bude to napraveno během ledna.

Podle Blažka ŘSD situaci zlehčuje, protože zákon je nadřazen vyhlášce. "Věřím, že se nejednalo o zlý úmysl, ale o administrativní nepořádek," uvedl mluvčí sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix.

V celé republice je od letošního 1. ledna zpoplatněno 13 silnic první třídy. V Čechách jsou to pouze tři, z nichž nejdelší je právě ta mezi Hradcem a Náchodem. Sazba mýtného je na silnicích první třídy 1,9 koruny za kilometr, což je zhruba polovina sazby na dálnicích.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK