ČD Cargo investuje během dvou let do obnovy vozidel tři mld. Kč

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Dceřiná společnost Českých drah ČD Cargo, která vznikla počátkem prosince, se chystá v následujících letech masivně investovat do svého rozvoje. Během následujících dvou let dá na obnovu lokomotiv a vagonů tři miliardy korun. Peníze firma zaplatí z vlastních zdrojů. V rozhovoru řekl to generální ředitel Českých drah Josef Bazala, který 1. února přejde na pozici šéfa ČD Cargo.

"Postupně se opraví lokomotivy, elektrické i dieselové, a vagony," řekl Bazala. Podle něj má cargo zhruba 3000 nákladních vagonů, které stojí takzvaně u plotu, tedy jsou zchátralé a mají prošlou revizi. Modernizované lokomotivy a vagony by údajně měly sloužit bez problémů dalších 15 až 20 let. Celkem má cargo přes 30.000 vagonů a 1000 lokomotiv.

ČD Cargo převzalo všechny aktivity spojené s nákladní dopravou Českých drah. Samostatnost nákladní dopravě přináší podle Bazaly i svobodu v investování. Dosud totiž zisková nákladní doprava hradila ztráty z přepravy osob, což v ročním součtu činilo zhruba 700 milionů korun. Toto břímě od letoška převzalo ministerstvo dopravy.

Právě o zmíněných 700 milionů se letos zvýší investice do údržby nákladních vagonů. Kromě vozidel chce ČD Cargo vložit peníze také do rozvoje logistických center, které plánuje mít nejméně tři, v Lovosicích, Ostravě a v Brně. Na rozvoji center spolupracuje firma s dalšími partnery. Cílem vedení bude podle Bazaly navýšit podíl ČD Cargo na přepravním trhu ze současných 20 na 25 procent, a to na úkor silniční dopravy.

Bazala se také vyjádřil k možnému spojení firmy s její slovenskou obdobou Cargem Slovakia. Podle něj by to posílilo postavení obou firem na trhu; ke spojení údajně může dojít ještě letos. "To rozhodnutí se očekává v nejbližších měsících. Když vlády rozhodnou, tak do půl roku je možné ten holding vytvořit," řekl Bazala. Spojení se Slováky by také zvýšilo hodnotu celé firmy pro případnou privatizaci. Slovenské cargo přepraví ročně 50 milionů tun zboží, české 90 milionů.

Podnikatelský plán ČD Cargo počítá pro letošek se ziskem 1,1 miliardy korun. První fiskální rok existence firmy potrvá mimořádně 13 měsíců, od 1. prosince 2007 do 31. prosince 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK