Koruna vylepšila rekord k dolaru na 17,48 Kč/USD

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Koruna zahájila páteční obchodování novým rekordem k dolaru na 17,48 Kč/USD. Důvodem je oslabení dolaru na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Před 10:00 koruna k dolaru mírně oslabila na 17,51 koruny za dolar. Proti euru se koruna obchoduje na 25,88 Kč/EUR, tedy šest haléřů od maxima.

Dolar začal oslabovat již ve čtvrtek po vyjádření prezidenta americké centrální banky Bena Bernanka. Ten naznačil, že by banka mohla koncem ledna snížit úrokové sazby o půl procentního bodu. Dolar se nyní obchoduje na světových trzích slabší kolem 1,479 USD/EUR.

"Obáváme se, že dolar ještě nemá to nejhorší za sebou. Testování hladiny 1,50 USD/EUR během jediného měsíce je velmi pravděpodobné," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Silní koruna je příznivou zprávou hlavně pro české spotřebitele. Zlevňuje zboží ze zahraničí; v případě dolaru pak především elektroniku a počítače. Především toto zboží se totiž dováží z dolarových oblastí. Na druhou stranu čeští exportéři ztrácejí cenovou konkurenceschopnost na zahraničních trzích a silná koruna se negativně může promítnout do jejich hospodářských výsledků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK