Ceny zlata a platiny vystoupily na nový rekord

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur/Londýn 11. ledna (ČTK) - Cena zlata se vyšplhala na nový rekord 898 dolarů za troyskou unci. Zlato táhne vzhůru možnost dalšího snížení úrokových sazeb v USA na konci tohoto měsíce o půl procentního bodu. Zlato pomohlo k růstu i cenám platiny a stříbra. Cena platiny vystoupila na rekordních 1564 dolarů za unci a stříbro vzrostlo na 16,29 dolaru, což byla nejvyšší hodnota od roku 1981.

Zlato v loňském roce stouplo o 30 procent, což byl nejvyšší růst od roku 1979, a se ziskem zahájilo i letošní rok. Od počátku roku posílilo již o více než sedm procent, hlavně díky slabému dolaru a rekordním cenám ropy.

Dolar se dnes drží vůči euru na nejnižší hodnotě za pět týdnů. Důvodem je čtvrteční projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho, v němž Bernanke naznačil, že Fed je připraven podniknout agresivní opatření k podpoře americké ekonomiky postižené prudkým poklesem trhu s bydlením. Od září již Fed snížil úrokové sazby o jeden procentní bod. Nižší úroky snižují výnosnost amerického majetku a vedou k poklesu zájmu o dolar. Slabší dolar pak zlevňuje zlato pro neamerické investory a jejich zájem o kov tak roste.

Analytik Commonwealth Bank of Australia David Moore očekává, že zlato bude v nejbližší době posilovat a brzy překoná hranici 900 dolarů. Růst zlata by však neměl trvat celý letošní rok. "Jak přijde druhá polovina roku 2008, věříme, že prostředí se změní. Dolar začne posilovat vůči euru, ceny ropy mohou mírně klesnout. Myslíme si, že v takovémto prostředí by cena zlata mohla klesnout," uvedl.

Dalším důležitým faktorem ovlivňujícím cenu zlata je ropa. Cena ropy dnes dopoledne vzrostla nad 94 dolarů za barel, ve čtvrtek naopak o dva dolary klesla. Drahá ropa přináší riziko inflace a zlato je jedním z nástrojů, jejichž nákupem se investoři zajišťují proti inflaci, napsala agentura Reuters.

Cena zlata sice již prolomila dosavadní historický rekord z ledna 1980, reálná cena unce zlata z roku 1980 by však po přepočtu na dnešní ceny byla mnohem vyšší a činila by 2115 až 2200 dolarů. V roce 1980 zlato vytlačila vzhůru kombinace drahé ropy, sovětské intervence v Afghánistánu a islámské revoluce v Íránu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK