Madeta se zemědělci na ceně za mléko neshodla

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 11. ledna (ČTK) - Největší česká mlékárna Madeta se se zemědělci z družstva Jih o výkupní ceně za mléko nedohodla. Výrobci nicméně připustili, že dodávky mléka by nemuseli ukončit v březnu. Vše by mohlo být jasnější po dalším jednání, které je v plánu na příští pátek. Novinářům to po jednání s vedením Madety řekl místopředseda družstva Zdeněk Houška.

"Jednání bylo oboustranně vstřícné. Mlékařské družstvo nepočítá s tím, že by jakékoliv množství mléka odsunulo z Madety, chceme se domluvit. Vyměnili jsme si smlouvy, které předpokládáme, že bychom mohli akceptovat," uvedl Houška.

Družstvo zastupující 212 družstev vypovědělo Madetě koncem prosince smlouvu kvůli nízké výkupní ceně. Madeta v reakci na to pohrozila uzavřením závodů v Českých Budějovicích a Strakonicích. Farmáři argumentují, že v sousedním Německu, kam vyvážejí zhruba třetinu své produkce, jim mlékárny platí lépe. Rozdíl je nyní přibližně 1,40 koruny za litr. Cena Madety se pohybuje kolem deseti korun za litr.

Chybějící mléko od jihočeských výrobců chce podnik sehnat v zahraničí. Od čtvrtka se do Madety podle jejího šéfa Milana Teplého dováží mléko z Polska za devět koruny za litr. Jih dodává Madetě 650.000 litrů mléka denně. Celkově firma zpracovává asi 1,5 milionu litrů za den.

Vedení Madety zase nechce vázat dopředu cenu pro rok 2008, neboť v rámci evropského trhu začíná cena za mléko v průměru stagnovat. Podle generálního ředitele Madety Milana Teplého se jim ale chce přiblížit.

"Nikdo momentálně neví, jak se bude cena surového mléka pohybovat v nadcházejících období. Proto Madeta má strach akceptovat požadavek Jihu na fixovanou cenu. Začínáme rok nad deset korun," uvedl Teplý.

Neshody o ceně mléka přitom nejsou ničím novým. Farmáři už loni hrozili, že pokud mlékárna na vyšší výkupní cenu mléka nepřistoupí, dodávky zastaví. Obě strany se ale nakonec dohodly na 9,80 korunách za litr s tím, že jednání budou pokračovat na konci roku.

Madeta je největší hráč na trhu s mléčnými výrobky. Za rok zužitkuje přes půl miliardy litrů, což je pětina produkce v zemi. Firma na trh dodává 239 různých mléčných výrobků, z nichž čtvrtinu prodá do zahraničí. Nyní má osm poboček - v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Plané nad Lužnicí, Strakonicích, Pelhřimově, Prachaticích a Řípci. Zaměstnává zhruba 1500 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK