Stock i Bohemia Sekt zdraží, Prazdroj už zvýšil ceny v listopadu

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 11. ledna (ČTK) - Největší výrobci alkoholických nápojů v ČR už zvýšily ceny svých produktů nebo se k tomu chystají. Plzeňský Prazdroj zdražil od loňského listopadu, Stock Plzeň-Božkov to nachystal na 21. ledna a Bohemia Sekt Starý Plzenec od března. Řekli to zástupci rozhodujících českých hráčů na trhu piva, lihovin a vína.

Prazdroj, jednička v prodeji piva s padesátiprocentním podílem na trhu, zdražil pivo v listopadu pivo o šest procent. Restaurace tyto nárůsty většinou kopírovaly, některé zvedly ceny mírněji. Podnik nevyloučil další letošní zvýšení cen. Firma uvádí jako důvod hlavně zdvojnásobení cen sladovnického ječmene a chmelu v celé Evropě.

Stock, jehož podíl na českém trhu lihovin se pohybuje kolem 35 procent, zdraží za deset dnů. V průměru půjde o tři procenta u všech téměř 40 vlastních druhů. "Na pultech prodejen se to projeví až od března," odhadl obchodní ředitel Stocku Richard Švéda.

Důvodem zdražení je růst veškerých vstupů - energií, lihu, dopravy, ale také vyšší inflace. Ztráty, vzniklé zdražováním vstupů, podle Švédy nové ceny zdaleka nepokryjí. Zvýšily se ceny skleněných lahví, kterých je navíc nedostatek, bylin i papíru.

Bohemia Sekt, největší český výrobce vína s podílem 75 procent na tuzemském trhu sektů, zdraží od 1. března své výrobky různě, nejvíce o čtyři procenta. Klidná vína značek Víno Mikulov, Habánské sklepy, Chateau Bzenec a Vinařství Pavlov, zůstanou na stejných cenách. "Sekty podraží o 3,5 procenta, nejvíce lihoviny o čtyři procenta," uvedl finanční ředitel Ondřej Beránek. Za hlavní důvody označil rostoucí ceny vína, ale také energie, dopravy, papíru, lahví i hliníkových fólií. Podnik rozeslal odběratelům nové ceny koncem loňského roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK