Bank of America koupí problémovou hypoteční banku Countrywide

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Druhý největší americký finanční ústav Bank of America Corp. koupí problémovou hypoteční banku Countrywide Financial Corp. za čtyři miliardy dolarů (zhruba 70 miliard korun). Dohoda zachrání největší hypoteční banku v USA před kolapsem, na jehož pokraji se ocitla kvůli problémům na trhu s bydlením v USA a krizi na úvěrových trzích.

Bank of America už loni v srpnu do Countrywide investovala zhruba dvě miliardy dolarů (asi 35 miliard Kč), aby jí pomohla překonat první příznaky problémů na trhu bydlení. V souvislosti s problémy Countrywide se pak začátkem týdne spekulovalo, že banka se chystá vyhlásit bankrot, což silně otřáslo akciovým trhem. Banka však uvedla, že spekulace jsou nepodložené a k bankrotu není důvod.

Bank of America se akvizicí stane největším poskytovatelem hypotečních úvěrů v zemi. Akvizice se uskuteční formou výměny akcií. Akcionáři Countrywide získají za jednu svoji akcii 0,1822 akcie Bank of America. Dohoda by měla být dokončena ve třetím čtvrtletí a od příštího roku by měla zvýšit zisk banky. Dohodu již schválily správní rady obou bank. Ještě ji musí odsouhlasit akcionáři Countrywide a posoudit antimonopolní úřady, napsaly agentury AP a Reuters.

O jednání o převzetí informoval již ve čtvrtek na svých internetových stránkách list Wall Street Journal. Zpráva okamžitě poslala vzhůru ceny akcií finančních společností a celý akciový trh. "Dohoda Bank of America s Countrywide dává lidem důvěru, že finanční společnosti možná nejsou tak špatné, jak si mysleli, pokud Bank of America tam vidí nějakou hodnotu," dodal k růstu akcií analytik firmy Calyon Securities Edward Bretschger. Akcie Countrywide ve čtvrtek vzrostly o více než 50 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK