Banky zvyšují úročení vkladů, zdražují ovšem také úvěry

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Řada tuzemských bank v posledních týdnech zvýšila klientům úročení spořících a termínovaných vkladů. Naposledy tak učinila GE Money Bank, od února pak k tomu přistoupí Raiffeisenbank. Důvodem je nejen růst úrokových sazeb na trhu, ale i rostoucí konkurence těchto produktů. Kvůli zvyšování sazeb ovšem banky zároveň zdražují úvěry.

GE Money Bank zvýšila tento týden úročení termínovaných vkladů až na 3,7 procenta. Na takový výnos ovšem dosáhne klient, který bance svěří minimálně jeden milion korun na tři roky. V případě 100.000 korun úrok činí 3,65 procenta ročně a 2,90 procenta v případě uložení peněz na jeden rok.

Od února zvýší úrokové sazby u termínovaných vkladů až o půl procentního bodu Raiffeisenbank. "Nejvyšší úročení termínovaných vkladů tak od počátku února dosáhne 3,15 procenta," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.

Větší konkurence panuje v případě spořících účtů. Na rozdíl od termínovaných vkladů nemusí klienti u tohoto produktu peníze uložit na předem stanovenou dobu. Banky většinou nabízejí úročení od tří procent ročně. Nejvyšší sazbu, tedy 3,33 procenta, aktuálně nabízí Bawag Bank. Tříprocentní úročení pak nabízí ING konto, eMAX konto od mBank a Červené konto Poštovní spořitelny. U účtu Poštovní spořitelny, což je obchodní značka ČSOB, je kvůli takovému úroku nutné vložit alespoň 50.000 korun.

Od února zvýší úroky na spořicím účtu i Raiffeisenbank a eBanka. Nově bude podle Kofroně nejvyšší úročení dosahovat tři procenta oproti dosavadním 1,60 procenta. "Reagujeme tak na růst úrokových sazeb České národní banky a následný vývoj na bankovním trhu," dodal produktová manažerka banky Dagmar Válková.

Banky rovněž zvyšují úrokové sazby u úvěrů. Na počátku letošního roku zvýšily Česká spořitelna, UniCredit Bank, Hypoteční banka, Bawag Bank, Raiffeisenbank nebo GE Money Bank úročení hypotečních úvěrů; u pětileté fixace v průměru o 0,2 procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK