Pražská burza dnes zastavila propad a přidala 0,7 procenta

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Pražská burza po propadu na takřka desetiměsíční minimum dnes nalezla půdu pod nohama a posílila. Obrat ale podle obchodníků nebyl nijak přesvědčivý. Trh se sice po celý den udržel nad čtvrtečním závěrem, ale neustále měnil směr. Obavy z dalšího vývoje proto přetrvaly. Hlavní index akcií PX vyrostl o 0,68 procenta 1657,3 bodu. Výsledky převzala ČTK z burzy.

"Některé poplašné zprávy z poslední doby, že pokles burzy přímo kopíruje vývoj americké hypoteční krize a burza bude padat, dokud se v USA nezažehná hrozba recese, byly přehnané. Na jednu stranu však existuje přímá souvislost mezi splašenými reakcemi spekulativního kapitálu za oceánem i v ČR, a pokud prudce klesne Wall Street, je dost pravděpodobný i pokles v Praze," uvedla analytička firmy Next Finance Markéta Šichtařová.

Nejlépe vyšel konec týdne akciím realitní společnosti Orco, které s podporou zahraničních objednávek zpevnily o 3,24 procenta na 1817 korun a umazaly část drtivého letošního propadu. Akcie konkurenční ECM si polepšily jen o 0,22 procenta na 902,5 koruny a nadále zůstaly emisí z nejhorší lednovou výkonností se zhruba čtvrtinovou ztrátou.

Investoři nakupovali také banky. Akcie rakouské Erste, majitelky České spořitelny, přidaly 1,29 procenta na 1101 korun a akcie Komerční banky stouply o 0,49 procenta na 4128 korun. Minimum naopak dále prohloubily akcie autobazaru AAA Auto, které odepsaly 3,32 procenta na 34,9 koruny. "Na prodejní straně jsou jak domácí, tak i zahraniční účty," uváděl obchodník firmy Patria Finance Viktor Reischig. Investoři a zaměstnanci autobazaru, kteří akcie upsali ve veřejné nabídce loni v září, tak celkem prodělali již více než třetinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK