ČAEK: Kabelovky asi nebudou muset povinně šířit všechny programy

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Tuzemské kabelové televize asi nebudou muset povinně šířit všechny v Česku vysílané televizní programy. To jim sice ukládá novela zákona o digitálním vysílání, je však v rozporu s prosincovým rozhodnutím Evropského soudního dvora. ČTK to sdělila Česká asociace elektronických komunikací, která kabelové firmy sdružuje.

Na základě rozhodnutí soudu chce asociace podat stížnost Evropské komisi, ve které ji na rozpor mezi evropským právem a českým zákonem upozorní.

Podle zákona měly kabelové televize zařadit i do své nejnižší nabídky šest digitálních programů od nových držitelů televizních licencí. To by podle jejich vyjádření znamenalo náklady v řádu desítek milionů korun.

Evropský soudní dvůr rozhodl, že členské země mohou povinnost tzv. must carry zavést, musí však dopředu určit kritéria, podle kterých mají být programy do nabídky zařazeny. Kritéria nesmějí některé firmy diskriminovat, musí umožnit pluralitu televizních programů a musí plnit veřejný zájem. Podle ČAEK tuzemská právní úprava všechny tyto podmínky porušuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK