České akcie ve 2. týdnu zrychlily pokles na silných 5,8 procenta

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - České akcie v uplynulém týdnu investory opět nepotěšily a svůj pokles naopak ještě zrychlily. Hlavním důvodem další vlny výprodejů byla podle obchodníků špatná situace na zahraničních kapitálových trzích vedených Spojenými státy, kde pokračovaly negativní dopady krize trhu s bydlením. Hlavní index pražské burzy PX nakonec oslabil o 5,84 procenta na 1657,3 bodu a přiblížil se k desetiměsíčnímu minimu, vyplynulo ze statistik burzy.

Tuzemskou ekonomiku ani podniky s akciemi na pražské burze zámořská krize sice přímo nepostihla, ale provázanost akciových trhů a obavy z možných potíží přinutily investory stahovat investice i z méně vyspělých trhů, kam Česko patří. Americké indexy letos ztrácely od tří do šesti procent, podobně na tom byly Evropa nebo Asie. České akcie zatím patřily s celkovou letošní ztrátou 8,5 procenta k těm nejhorším.

K nejvíce postiženým odvětvím patřily reality a finance. Akcie developerské firmy ECM spadly o nevídaných 18,3 procenta na 902,5 koruny a cenné papíry konkurenční Orco Property o 9,4 procenta na 1817 korun. Akcie banky Erste sestoupily o 7,6 procenta na 1101 korun. Zatím vůbec nejhorší týden měly za sebou akcie prodejce ojetých aut AAA Auto, které každý den klesaly na nové minimum. Série skončila na ceně 34,9 koruny, což znamenalo týdenní sestup o 15,6 procenta.

Proti náladě na trhu nic nezmohly ani akcie energetických společností, které loni přinesly investorům takřka poloviční zhodnocení. Vydatně k tomu pomohly i rekordní ceny elektřiny a ropy, které růst dále prodloužily. Část investorů nicméně kvůli celkové negativní náladě raději přistoupila k vybrání zisků. Akcie energetické skupiny ČEZ oslabily o 8,7 procenta na 1266 korun a akcie petrochemického holdingu Unipetrol poklesly o 3,2 procenta na 311,3 koruny.

I když analytici firmy Fio ztráty zejména zástupců realit a bank považovali ze přehnané, protože v jejich cenách by již případné zpomalení globální ekonomiky mělo být započítáno, nechtěli současný vývoj na trzích podceňovat. "Z krátkodobého pohledu by trhy mohly pravděpodobně zastavit současný pokles. Volatilita však zůstane a zůstává otázkou, zda nevyužít případného růstu k redukci pozic," upozornili.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK