Koruna vylepšila rekord k dolaru na 17,47 Kč, pak mírně oslabila

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. ledna (ČTK) - Česká měna dnes vylepšila rekord k dolaru, k němuž posílila až na 17,47 Kč/USD. Blízko maxim byla i k euru. Po 17:00 koruna končila poklidné obchodování na 25,89 Kč/EUR a 17,51 Kč/USD, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Po dvou dnech atakování nových maxim si domácí měna v samotném závěru týdne dopřála klidu a stagnovala v rámci úzkého pásma těsně pod hranicí 25,90 Kč/EUR. Dopoledne se koruna znovu pokusila o zpevnění na nový rekord, nicméně ještě před polednem se vrátila zpět k otevíracím úrovním. Svůj ranní pokus pak odpoledne ještě zopakovala, uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

"Zdá se, že kurzu již začíná po čtvrtečním sprintu k silnějším hodnotám pomalu docházet dech," upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Kurz koruny považuje za poněkud přehřátý a vyhnaný zejména spekulacemi. Koruna má podle ní prostor k případnému posílení již jen v řádu haléřů. Naopak v dalších dnech až týdnech existuje cekem vysoká pravděpodobnost oslabení v řádech až desítek haléřů, podotkla.

"Na ospalém domácím trhu aby investor hledal nové nosné informace lupou," popsala Šichtařová dnešní obchodování. Eurodolarový trh prý také mnoho povyražení nenabídl. Po čtvrtečním odpoledním výrazném oslabení skoro k 1,482 USD/EUR dnes stagnoval. Propad přišel poté, co šéf americké centrální banky Fed Ben Bernanke naznačil možnost výraznějšího snížení úrokových sazeb v USA. "Stále tedy předpokládáme, že dolar nejspíš ještě oslabí až ke kulatým 1,500 USD/EUR," odhadla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK