Americké akcie kvůli problémům na finančních trzích opět klesají

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Americké akcie v úvodu dnešního obchodování opět klesaly. Na obchodování mají stále největší vliv problémy na finančních trzích a předpoklad, že americká ekonomika se nevyhne recesi. Nově se objevují informace, že se zvyšuje počet pozdních splátek dluhů na kreditních kartách.

Ve 12:00 EST (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 12.675 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 1,3 procenta. Širší index S&P 500 ztrácel jen 0,7 procenta a pohyboval se blízko 1412 bodů, index Nasdaq Composite byl slabší o 1,2 procenta a byl blízko 2460 bodů.

Tempo růstu americké ekonomiky se od loňského podzimu snižuje a přestože statistické údaje zatím nejsou k dispozici, většina ekonomů předpokládá, že ekonomika ve čtvrtém čtvrtletí klesla. Navzdory tomu spotřebitelé utráceli, což se nyní možná začne měnit.

Dopoledne oslabovaly hlavně akcie firem, u nichž investoři dosud spoléhali hlavně na výdaje spotřebitelů. Oslabila tak třeba emise Procter & Gamble nebo společnost Colgate-Palmolive.

Prudce vzhůru se naopak vydaly akcie investiční banky Merrill Lynch, i když podle amerického tisku banka v souvislosti s nepovedenými investicemi do hypotečních zástavních listů prodělá asi 15 miliard dolarů. Ztrátám přes devět procent se nevyhnula finanční společnost American Express, a to právě kvůli růstu objemu nesplácených půjček na kreditních kartách.

"Vše, co vidíte, nasvědčuje tomu, že finanční problémy se spíše zhoršují, než by se zlepšovaly," podotkl hlavní analytik společnosti Oppenheimer & Co Michael Metz. Dobře je to vidět i na společnosti American Express, která má mezi klienty většinou bohatší lidi.

V poklesu pokračuje také hypoteční ústav Countrywide, i když se ho chystá převzít finanční instituce Bank of America. Ta ale stanovila podmínky převzetí tak, že cena jedné akcie Countrywide byla nižší než ve čtvrtek na burze. Akcie Countrywide klesly až o 17 procent, Bank of America oslabila o více než dvě procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK