Spojené státy měly v prosinci rekordní rozpočtový přebytek

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 11. ledna (ČTK) - Federální rozpočet Spojených států skončil v prosinci v přebytku 48,26 miliardy dolarů, což je rekord pro poslední měsíc kalendářního roku. Za vysokým přebytkem jsou hlavně daňové příjmy, z části je ale výsledkem jednorázových účetních transakcí, které snížily výdajovou stránku o téměř 30 miliard dolarů. Oznámilo to dnes ministerstvo financí USA.

Přebytek za prosinec byl zhruba o 15 procent vyšší než před rokem, tedy za prosinec 2006. Tehdy rozpočtový přebytek dosáhl 41,96 miliardy dolarů. Analytici v anketě agentury Reuters předpovídali, že přebytek za prosinec loňského roku bude činit 50 miliard dolarů, takže skutečnost je horší, než činily odhady.

Celkové výdaje meziročně vzrostly o 4,9 procenta a činily 228,72 miliardy dolarů. Příjmy se v prosinci meziročně zvýšily o sedm procent na 276,98 miliardy dolarů.

Mnohem hůř ale bilance vychází ve čtvrtletním srovnání. Finanční rok v USA začíná vždy v říjnu a končí v září. Za první fiskální čtvrtletí, které tedy skončilo v prosinci, je americký rozpočet v deficitu 105,54 miliardy dolarů, což je meziročně více o 31,3 procenta.

Celkové výdaje ve čtvrtletí dosáhly 711,75 miliardy dolarů, což je za první fiskální čtvrtletí nový rekord. Meziročně se zvýšily o 8,8 procenta. Příjmy vzrostly o 5,7 procenta na 606,21 miliardy dolarů, což je také nový rekord za první čtvrtletí.

Rozpočtový výbor Kongresu předpokládá, že v tomto fiskálním roce deficit klesne na 155 miliard dolarů. Od roku 2009 by se ale deficity měly začít opět zvyšovat.

Administrativa prezidenta George Bushe tvrdí, že Spojené státy mohou být do roku 2012 bez deficitu, jak prezident slíbil, s čímž ale nesouhlasí opoziční demokraté. Fiskální problémy země se podle nich začnou prudce zhoršovat, protože do penze nastoupí populačně silné ročníky, které zatíží státní finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK