Americké akcie prudce oslabily

11.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 11. ledna (ČTK) - Ceny amerických akcií se opět výrazně snížily a Dow Jonesův index v jednu chvíli oslabil o více než 300 bodů. Trh má za sebou nejhorší zahájení roku od začátku 90. let minulého století a ke dnu ho táhnou obavy, že americká ekonomika směřuje k recesi. Na devizových trzích je zájem o švýcarské franky a japonské jeny.

Dow Jonesův index klesl o 246,79 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 1,92 procenta na hodnotě 12.606,30 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 1,36 procenta na 1401,02 bodu a index Nasdaq Composite klesl o 1,95 procenta na 2439,94 bodu.

Akciový trh oslabuje už od začátku roku. Prvních pět obchodních dnů bylo pro index S&P 500 vůbec nejhorších v jeho historii. Na trhu převládá negativní nálada kvůli krizi v části hypotečního trhu, která ovlivňuje trh úvěrů a promítá se i v poklesu spotřebitelských výdajů.

Náladu na trhu nově zhoršila finanční společnost American Express, která upozornila, že se zvyšuje počet případů, kdy klienti pozdě splácejí úvěry z kreditních karet. Vzhledem k tomu, že American Express má mezi klienty převážně bohatší lidi, je to podle analytiků dostatečný důkaz, že se výdaje spotřebitelů snižují a země už je možná technicky v recesi.

Obavy z dalšího vývoje tlačí na akcie řady firem, u nichž hrozí, že budou mít nižší zisky než dosud. Investoři se tak zbavují firem z široké škály odvětví, počínaje restauracemi a luxusním zbožím konče. Ztrátám se tak dnes nevyhnuly akcie McDonald's ani Tiffany & Co.

Špatné zprávy má i výzkumná společnost SpendingPulse, která monitoruje chování spotřebitelů a všímá si jejich výdajů. Společnost zjistila, že Američané v prosinci, tedy v klíčovém předvánočním období, utratili zhruba o 0,7 procenta méně peněz než před rokem.

Na devizovém trhu se zvyšoval zájem o švýcarské franky a japonské jeny, tedy o měny, jejichž kurzy se zvyšují, když na trhu roste averze k riziku. Obě měny jsou nízko úročené a využívají se k takzvaným carry trades, tedy k relativně rizikovým transakcím, při nichž investoři prodávají měny s nízkým úročením a peníze investují v prostředí s vysokými úroky.

V závěru obchodování se japonský jen k dolaru prodával v kurzu 108,97 JPY a zpevnil z předchozích 109,47 JPY, kde byl ve čtvrtek. Na paritě s eurem zpevnil na 161,03 ze 162,01 JPY, a také dolar vůči euru nepatrně zpevnil na 1,4776 z předchozího kurzu 1,4797 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK