MfD: Tesco i přes zákaz dál nabízelo nebezpečný výrobek

12.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. ledna (ČTK) - Obchodní řetězec Tesco podle Mladé fronty Dnes prodával nebezpečnou kuchyňskou naběračku na špagety, přestože již před měsícem hlavního hygienik ČR Michael Vít informoval o nutném stažení závadného výrobku z trhu. Tesku za to údajně hrozí mimořádná sankce. Společnost ale tvrdí, že chybu již napravila.

V pátek se nebezpečný výrobek dal například koupit v prodejně v pražských Stodůlkách. Před několika dny ji nabízel i hypermarket ve Zlíně, píše MfD.

"Jakmile jsme dostali informaci od hygieniků, že naběračka je škodlivá, stáhli jsme ji z obchodů," uvedla mluvčí Teska Jana Matoušková. "Celkem jsme vyřadili 1300 kusů. Po vašem upozornění jsem ale zjistila, že v obchodech zůstalo ještě šest kusů. I ty už jsme odstranili," řekla mluvčí deníku.

Společnost se zákazníkům omluvila a ujistila je, že všechny ostatní lžíce, obracečky a naběračky stejné značky jsou v pořádku. "Ověřili jsme si to analýzami," poznamenala Matoušková.

Naběračka obsahuje takzvané primární aromatické aminy, které působí na imunitní systém nebo hormonální soustavu a jsou i rakovinotvorné. Ve výrobcích určených pro syk s potravinami se nesmí vyskytovat. Karcinogenní látky se totiž mohou dostat do jídla. Materiál navíc při zahřátí páchne.

"Nic je neomlouvá, budeme nekompromisní, jde o karcinogenní látky," prohlásil Vít s tím, že není možné, aby se výrobky prodávaly dál, když měly být staženy z trhu. Na nebezpečné kuchyňské potřeby z černého polyamidu upozornili hygienici několikrát, píše MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK