Automobily roku jsou Chevy Malibu a Mazda CX-9

13.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Detroit 13. ledna (ČTK) - Automobilem roku byl v letošním ročníku mezinárodního autosalonu v Detroitu zvolen v kategorii osobních vozů model Chevrolet Malibu. V kategorii lehkých užitkových vozů zvítězil automobil Mazda CX-9. Čtyři z šesti modelů, které se dostaly do finále, byly z dílny americké společnosti General Motors. Uvedla to agentura AP.

O vítězích rozhodla porota, ve které bylo 46 novinářů z USA a Kanady, kteří se specializují na automobilový průmysl. Autosalon dnes otevřel brány právě novinářům, pro veřejnost bude přístupný od příští soboty.

Ve finále v kategorii osobních automobilů byl vedle vozu Chevrolet Malibu i model Cadillac CTS a Honda Accord. V kategorii lehkých užitkových vozů se vedle japonskému vozu Mazda CX-9 do finále dostal Buick Enclave a Chevrolet Tahoe Hybrid.

General Motors byl v loňském ročníku dvojnásobným vítězem. Letos odchází pouze s jednou trofejí. Pokud chce automobilka s modelem uspět v soutěži, musí do ní přihlásil pouze nový model. Pokud jde o starší model, musí být v aktuálním roce výrazně pozměněn.

V letošním roce se mohlo do soutěže o automobil roku přihlásit více než 50 nových vozů. Členové poroty ale do užšího výběru pustili jen 15 osobních automobilů a 13 lehkých užitkových vozů.

Při posuzování vozů se přihlíží k řadě faktorů, včetně inovace, designu, bezpečnosti, ovládání, jednoduchosti řízení a ceně. Ceny se udělují od roku 1994 a výrobce, který se svým modelem uspěje, tento fakt většinou využívá v reklamě a marketingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK