Skupina senátorů připravuje návrh novely loterijního zákona

13.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Skupina senátorů připravuje návrh novely loterijního zákona. Ta má zahrnovat úplný zákaz internetového sázení a větší pravomoci obcí při povolování provozu hazardních her na svém území. Senátoři tím reagují na průtahy v přijetí nového loterijního zákona, jehož schválení se nečeká dříve než v roce 2010. ČTK to dnes sdělil bývalý šéf dozoru nad loteriemi a sázením MF a současný místostarosta Mohelnice Pavel Němec, který text návrhu sepisuje.

Mezi novinky v návrhu novely bude podle něj patřit například to, že obce budou mít právo veta při povolování konkrétních herních provozoven ve svém katastru. Zvýšit se mají sankce za porušování norem, od provozovatelů se bude vyžadovat také větší povinný kapitál. "Jde o to, aby v této zemi nebylo 600 provozovatelů hazardních her, ale aby se jejich počet nějakým způsobem zredukoval," vysvětlil Němec.

Dalším důležitým bodem návrhu novely má být úplný zákaz internetového sázení. Sázkové firmy se sídlem mimo ČR dosud na českém území sázení přes internet provozují, zatímco domácím společnostem to znemožňuje zákon.

"Návrh bude konzultován také na úrovni samotných provozovatelů hazardních her," řekl Němec. "Nemáme samozřejmě ambici, že bychom uspokojili zájem všech, to novela nesleduje, ale většinově chceme získat podporu právě i u provozovatelů loterií," dodal. Vedle Svazu měst a obcí chtějí předkladatelé návrhu novely jednat také s MF. Ze strany současného ředitele odboru dozoru nad loteriemi a sázením MF Petra Vrzáně mají senátoři již přislíbenou pomoc, potvrdil Němec.

Text návrhu by měl být hotový do konce února, počátkem března bude předložen do Senátu. Mezi hlavní představitele senátní iniciativy podle Němce patří Josef Novotný (SNK-ED) a Petr Vícha (ČSSD).

Ministerstvo financí připravovalo vlastní návrh loterijního zákona, ale připomínkové řízení k legislativní předloze bylo před Vánocemi na základě rozhodnutí vlády ukončeno. MF tehdy oznámilo, že během letošního roku začne připravovat nový návrh zákona upravujícího sázení a loterie. Jeho uvedení v platnost se podle hrubých odhadů neočekává dříve než v roce 2010.

Návrh v prosinci projednávaného herního zákona silně kritizovala města a obce a nelíbil se ani provozovatelům hazardu. Ministerstvo se chce nyní vrátit zpět a začít od počátku. "Ten správný krok je předložit k diskusi věcný návrh zákona, diskutovat koncepci, učinit zásadní politická rozhodnutí, a pak tato rozhodnutí přepsat do legislativní podoby," uvedl před Vánocemi Kalousek.

Čech starší 18 let prosázel v roce 2006 v průměru zhruba 11.650 korun. Za uplynulých 15 let tak vzrostla částka, kterou spolykají hrací automaty, loterie, kurzové sázky nebo kasina, na takřka čtyřnásobek. Celkový objem částky přijaté sázkovými a loterijními firmami loni stoupl na rekordních 98,1 miliardy korun. V přepočtu výdajů na jednoho obyvatele se Češi vyšvihli na čelní místo ve střední Evropě. K tomu je ale třeba připočítat odhadem další miliardy korun v internetovém hraní, které je podle ministerstva financí nelegální, a proto není podchyceno statisticky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK