Euro: Petrof nesmí do roku 2012 v USA používat ochrannou známku

13.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. ledna (ČTK) - Firma Petrof nesmí až do konce roku 2012 používat na území USA svou ochrannou známku. Výlučné právo pro její užití drží do tohoto roku společnost Geneva International Corporation (GIC). Rozhodl o tom oblastní federální soud v Chicagu. Český výrobce pian poskytl v roce 2004 společnosti GIC licenci na ochrannou známku do roku 2012, o dva roky později však smlouvu kvůli dodavatelským neshodám vypověděl. Informuje o tom vydání časopisu Euro, které vyjde v pondělí.

"Licence dokonce samotné firmě Petrof neumožňuje užívat ochrannou známku po dobu trvání exkluzivní smlouvy společnostmi Geneva a Petrof," cituje Euro soudce Jamese Morana.

"Soud potvrdil naše přesvědčení, že licenční a distributorská smlouva platí zároveň. Není tedy možné mít licenci na značku bez distributorské smlouvy. Tu Petrof vypověděl v souladu s jejími podmínkami pro hrubé porušování. Zejména proto, že GIC odebíral výrazně menší množství zboží, než ke kterému se zavázal," komentovala v Euru rozhodnutí soudu ředitelka Petrofu Zuzana Ceralová-Petrofová.

GIC tomu oponuje s tím, že mu naopak český výrobce v roce 2006 nedodal počet pian, který měl, a že si loni v rozporu s dodavatelskou smlouvou stanovil přemrštěné ceny. Petrof následně smlouvu s GIC vypověděl.

V současné době probíhá v ČR arbitráž, která rozhodne také o tom, jestli byla smlouva vypovězena oprávněně. V arbitráži se obě strany žalují navzájem. GIC požaduje obnovení smlouvy a odškodné 611.000 dolarů (přibližně 10,7 milionu korun), Petrof žádá odškodné 18 milionů korun.

Petrof jednu arbitráž s GIC o přibližně 2,3 milionu korun již vyhrál. Ve sporu o odebrané a nezaplacené nástroje za rok 2006 dal rozhodčí soud při Hospodářské komoře a Agrární komoře ČR v říjnu firmě Petrof zapravdu a přiznal jí nárok na zaplacení žalované částky v plném rozsahu včetně úroků z prodlení, nákladů řízení a právního zastoupení.

Na konci listopadu Vrchní soud v Praze potvrdil rozhodnutí hradeckého krajského soudu o zamítnutí návrhu na konkurz výrobce pian Petrof Hradec Králové. Konkurzu se domáhala právě společnost GIC.

Kvůli výpadku na trhu v USA Petrof počítá za loňský rok se snížením tržeb o 14 procent na 446 milionů korun. Zisk by však měl podle dřívějších vyjádření firmy vzrůst na asi 45 milionů z předloňských 4,4 milionu korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK