Týden: Vlastníci Moravia Steel usilují o nákup ŽDB Group

13.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 13. ledna (ČTK) - Vlastníci skupiny Moravia Steel, Třinecké železárny údajně intenzivně usilují o nákup bohumínské firmy ŽDB Group a Bonatrans Group. Obě firmy spadají mezi majetek skupiny KKCG Karla Komárka. Hodnota případného obchodu by mohla přesáhnout 500 milionů dolarů, tedy přibližně 8,7 miliardy korun. Informaci o probíhajících jednáních přinesl s odvoláním na několik nejmenovaných zdrojů z prostředí českého byznysu časopis Týden, který vyjde v pondělí.

Jednání mezi oběma skupinami se konala již v minulosti, Komárek však nakonec vždy z dojednávané transakce vycouval kvůli údajné nedostatečnosti nabídky.

Třinecké železárny patří mezi klíčové dodavatele polotovarů pro firmu ŽDB Group, která z nich produkuje tažené ocelové dráty, ocelová lana, kordy, pružiny, kovové tkaniny, válcovaný materiál nebo topenářskou techniku Viadrus. Bonatrans vyrábí železniční kola a dvojkolí. Dohromady zaměstnávají obě firmy kolem 4000 zaměstnanců.

Komárkova ŽDB Group za prvních devět měsíců loňského roku utržila 5,1 miliardy korun, což je o 198 milionů více než ve stejném období roku 2006. Zisk před zdaněním se za stejné období meziročně zvýšil o 47,4 milionu na 436,4 milionu korun.

Třinecké železárny vedené Tomášem Chrenkem loni překonaly svůj zatím hospodářsky nejúspěšnější rok 2006. Tržby budou podle údajů společnosti zhruba o desetinu vyšší a svou předloňskou rekordní úroveň rovněž přesáhne i celkový hospodářský výsledek před zdaněním. Také díky příznivé situaci na trhu s ocelí se firmě podařilo vyrobit a prodat rekordní množství výrobků. V roce 2006 vykázal druhý největší domácí výrobce oceli zisk před zdaněním 3,4 miliardy při tržbách 31,7 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK