Do hry o obchody Plus-Discount vstoupil Spar

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Jednání o prodeji 145 českých obchodů Plus-Discount podle Hospodářských novin vrcholí. Podle vlastníka Plusu, společnosti Tengelmann, je už jen otázkou dní. Do hry o síť tuzemských diskontů navíc vstoupil další uchazeč - rakouská firma Spar, píšou.

Jak deník připomíná, o převzetí českých prodejen Plus usilují také britské Tesco a německá Rewe Group, která v ČR vlastní Penny Markety a Billy. Za prodejny oba řetězce podle HN nabízí přibližně stejnou částku čtvrt miliardy eur, tedy zhruba 6,6 miliardy korun. Nabídka Sparu je údajně srovnatelná.

Kromě Česka prý usiluje Spar také o převzetí rakouských diskontů.

Německá společnost Tengelmann prodává své diskonty Plus v každé zemi, kde působí, samostatně. Touto cestou chce získat až čtyři miliardy eur, na které si celou svou síť cení.

Jako první nového majitele našly německé obchody. Následoval prodej diskontů v Polsku, které získala Biedronka patřící společnosti Jeronimo Martins. Zatím poslední prodej je z minulého týdne, kdy 33 řeckých Plusů koupila společnost Delhaize. Zaplatila za ně 69,5 milionu eur.

České prodejny mají podle vedení firmy přijít na řadu až v 'poslední várce'. Podle německého časopisu Lebensmittel Zeitung chce ale nyní Tengelmann celý prodej urychlit, píšou Hospodářské noviny.

Plus je v Česku v pořadí už pátým velkým obchodníkem z oblasti potravin, který ze země odchází. V roce 2005 získal Ahold obchody Julius Meinl, o rok později Tesco získalo Edeku a Careffour. Naposledy na stále se zhušťující trh doplatila Delvita. Tu loni její majitel - belgická společnost Delhaize - prodal německému konkurentovi Rewe, připomíná deník.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK