Cena zlata na promptním trhu poprvé překročila 900 USD

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 14. ledna (ČTK) - Cena zlata při dnešním obchodování na promptním trhu poprvé překročila 900 dolarů za troyskou unci díky výkyvům na finančních trzích a očekávání agresivního snižování úrokových sazeb ve Spojených státech. Na termínovém trhu překonalo zlato hranici 900 dolarů již v pátek.

"Máme slabý dolar, což povzbuzuje lidi k nákupu zlata," řekl analytik Darren Heathcote ze společnosti Investec Australia. Promptní cena zlata se dnes vyšplhala až na rekordních 906,70 dolaru. Cena termínového kontraktu na zlato posunula rekord na 908,90 USD z pátečních 900,10 USD.

Podle některých obchodníků by však pro zlato mohlo být obtížné udržet se nad hranicí 900 dolarů, protože vysoká cena pravděpodobně sníží fyzickou poptávku, například ze strany výrobců šperků. "Domnívám se, že to není udržitelné. Fyzický sektor není tak nadšený, aby tu nakupoval," řekl obchodník William Kwan z firmy Phillip Futures.

Vzhůru dnes zamířila rovněž platina, jejíž cena se vyšplhala až na rekordních 1578 dolarů. Cena stříbra stoupla na 27leté maximum 16,48 dolaru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK