CCS: Benzin v minulém týdnu zdražil o 18 hal.

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 u domácích čerpacích stanic zdražil v uplynulém týdnu o 18 haléřů na průměrných 31,03 koruny. Motorová nafta naopak o pět haléřů zlevnila, litr je nyní k mání za 31,48 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Růst ceny benzinu tak začíná odrážet povinnost přimíchávat do paliva biolíh, které platí od ledna.

Benzin je nyní nejdražší v hlavním městě, kde cena za posledních sedm dní vzrostla o 41 haléřů na průměrných 31,29 koruny za litr. Za naftu zaplatí nejvíce motoristé v Pardubickém kraji, kde litr stojí v průměru 31,67 koruny.

Nejlevnější pohonné hmoty jsou již několik týdnů u pump v Ústeckém kraji. I přes tento týden nejvyšší zdražení tu litr naturalu vyjde v průměru na 30,80 koruny, litr nafty se prodává za průměrných 31,21 koruny.

Benzin během posledního týdne zdražil nejvíce - o 43 haléřů - v již zmiňovaném Ústeckém kraji, naopak o jediný haléř vzrostla cena v Pardubickém kraji.

Největší zlevnění nafty zaznamenaly čerpací stanice v Plzeňském kraji. Diesel je tu o 36 haléřů levnější než před sedmi dny. V pěti krajích se naopak cena nafty zvedla; nejvíce, o 13 haléřů v Pardubickém kraji.

Obě paliva ještě koncem loňského roku zlevňovala. Před tím však jejich cena rostla; motorová nafta rychleji než benzin. Důvodem byly především rostoucí ceny ropy na světových trzích. Cena nafty začala výrazněji růst na začátku září, kdy byla zavedena povinnost přimíchávat do paliva biosložku; později rovněž kvůli prodloužení odstávky v litvínovské rafinerii. Natural zdražoval od konce října.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK