Počet dražeb loni klesl, hodnota draženého majetku vzrostla

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Počet dražeb loni klesl na rekordní minimum od roku 2001, celková hodnota draženého majetku však přesto meziročně stoupla o 1,1 miliardy korun na téměř 9,6 miliardy korun. O 1,6 miliardy na 3,8 miliardy Kč se zvýšila i částka, která se v dražbách získala. Vyplývá to z údajů na portálu www.centralniadresa.cz, který poskytuje informace o veřejných dražbách. Brněnská firma Prokonzulta loni jako první dražitel překonala miliardovou hranici vydraženého majetku za rok.

V roce 2007 se uskutečnilo 2704 dražeb, což je o 431 méně než o rok dříve. Pokles zaznamenal počet dobrovolných dražeb z 2879 předloni na 2384 v roce 2007. Stouply naopak nedobrovolné dražby. Jestliže v roce 2006 jich bylo provedeno 256, bylo to loni již 320.

Předloňský rok byl pro dražebníky tím nejhorším od zavedení dražebního zákona v květnu 2000, protože počet dražeb i vydraženého majetku ve srovnání s předchozími lety citelně poklesl. Uskutečnilo se 3135 dražeb, ze kterých se za majetek v hodnotě 8,5 miliardy získalo 2,1 miliardy korun. Kromě počtu provedených dražeb tedy letošní čísla znamenají mírné oživení.

Od roku 2000 do konce roku 2007 se uskutečnilo 26.461 dražeb, které se týkaly majetku za téměř 89 miliard korun. Suma získaná vydražením činí za toto období přibližně 22,7 miliardy Kč.

Legislativní rada vlády v polovině prosince odmítla věcný návrh zákona o veřejných dražbách, protože byl podle ní nekoncepční. Návrh údajně dostatečně nezdůvodňoval, jaký význam by měla mít instituce nedobrovolných dražeb, zavedená ještě nad rámec existujících právních předpisů. Podle MMR hlavní nedostatek současného dražebního zákona spočívá v tom, že ministerstvo nemá pravomoc účinně dohlížet nad jeho prováděním.

Mezi kritiky připravovaného nového zákona o dražbách patřila také Česká asociace dražebníků. Podle ní by nový zákon jen vytvořil nové bariéry v podnikání. Dražebníci požadovali, aby jejich činnost byla nadále živností. Usilovali také o zrušení nedobrovolných dražeb, které navrhovali přenechat exekutorům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK