Asociace exportérů: ČNB by už neměla zvyšovat úrokové sazby

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 14. ledna (ČTK) - Česká národní banka (ČNB) by již neměla podle Asociace exportérů dál zvyšovat úrokové sazby a měla by naopak uvažovat o jejich snížení. Růst úrokových sazeb pouze přitáhne spekulanty s korunou, což povede k dalšímu posílení kurzu koruny a ztrátám exportních firem. Řekl to předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Vyšší úrokové sazby podle něj navíc firmy zatíží i zdražením úvěrů.

"ČNB žádáme o jasné vyjádření, že nemíní dál pod vlivem inflace překotně zvyšovat úrokové sazby a že naopak bude uvažovat o jejich snížení," řekl Grund. ČNB by podle něj měla jasně říci, že nynější růst inflace je jednorázový a neopakovatelný. Vláda by podle Grunda také měla začít intenzivně pracovat na zavedení eura tak, by jej mohla Česká republika přijmout v roce 2014.

Podle analytiků bude muset ČNB kvůli vývoji cen na počátku února opět zvýšit úrokové sazby. V lednu totiž podle ekonomů stoupne inflace až nad šest procent z prosincových 5,4 procenta. Úrokové sazby změnila bankovní rada naposledy na konci listopadu, a to o čtvrt procentního bodu vzhůru. Hlavní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, nyní činí 3,50 procenta.

Česká měna dnes stanovila nový rekord k dolaru na 17,39 Kč/USD. K euru se koruna dopoledne držela těsně pod 25,90 Kč/EUR, když její rekord z minulého čtvrtka činí 25,82 Kč/EUR. Podle analytiků je kurz koruny nyní nadhodnocený a v horizontu několika měsíců by měla spíš oslabit. Během následujících několika dnů a týdnů ale podle analytiků nelze vyloučit zpevnění kurzu na nové rekordy, a to především následkem nákupů ze strany spekulantů. Zdeněk Rychtera snm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK