Kalousek: MF sníží počet úředníků o tři procenta

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Počet zaměstnanců náležících pod ministerstvo financí, tedy například finančních nebo celních úřadů, by se měl v letošním roce snížit o tři procenta. Stejný pokles by měl následovat i v dalších letech. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). O práci by tedy mělo letos přijít zhruba 800 lidí z přibližně 26.600 zaměstnanců. Na samotném ministerstvu, které zaměstnává kolem 1500 lidí, by ovšem již k významnějšímu propouštění dojít nemělo.

"V souladu s programovým prohlášením vlády se budou stavy ministerstva snižovat každý rok o tři procenta ze základny v roce 2007," řekl Kalousek.

Propouštění souvisí s plány, podle kterých by do roku 2010 mělo zaniknout na 9000 míst ve státní správě. S případným úbytkem míst souvisí i to, jak porostou pracovníkům ve veřejném sektoru platy. Vláda schválila, že by každý rok do mezd mělo putovat o 1,5 procenta peněz víc. Pokud by ministerstva snížila počty zaměstnanců, mohly by platy růst až o 4,5 procenta.

Mezi hlavní priority svého úřadu v letošním roce Kalousek zařadil diskuzi nad věcným záměrem zákona o dani z příjmu, přípravu nového zákona o rozpočtovém určení daní nebo například přípravu nového loterijního zákona.

"Ministerstvo již třetí rok rozšiřuje svoji působnost," upozornil v souvislosti se snižováním počtu zaměstnanců Kalousek. Od letošního roku na ministerstvo přešly například kompetence zrušené České konsolidační agentury. Navíc pokračují práce na budování jednotného účetnictví státu, tedy na projektu takzvané Státní pokladny. To by mělo podle Kalouska přinést větší přehled o finančním a majetkovém hospodaření státních institucí. Pokračovat bude rovněž transformace daňové a celní správy.

Další privatizace státního majetku budou podle Kalouska pokračovat na základě analýz, které mají být zpracovány ohledně možnosti privatizace společností Letiště Praha a ČSA. "Mělo by dojít k prodeji Škodaexportu, kde už známe vítěze výběrového řízení, rozhodnout však musí vláda," řekl Kalousek. S využitím peněz z privatizace se podle ministra stále počítá na investice do dopravní infrastruktury, odstranění ekologických závazků a na pokrytí startovacích nákladů penzijní reformy. "Částku si netroufám odhadovat," uvedl ministr k celkovým výnosům.

Podle prosincového vyjádření prvního náměstka ministra financí Ivana Fuksy je možné, že vítěz privatizačního tendru na Letiště Praha by mohl být znám do konce letošního roku. Protáhnout by se ale mohla chystaná privatizace ČSA, pokud se zlepší hospodaření firmy.

K prodeji části akcií společnosti ČEZ Kalousek uvedl, že usnesení vlády hovoří o prodeji sedmi procent akcií společnosti ČEZ. "Žádné jiné usnesení neznám," uvedl. V uplynulých měsících se přitom spekulovalo, že by stát díky rostoucí ceně akcií ČEZ nemusel prodávat celý balík, ale pouze část do požadovaných 31 miliard korun. O prodeji balíku rozhodla vláda v loňském roce.

K vydání státních dluhopisů v eurech v letošním roce ministr uvedl, že "tato otázka není na pořadu dne". Řada analytiků přitom po říjnovém zvýšení ratingového hodnocení ČR uvedla, že tento krok zvýšil atraktivitu dluhopisů v eurech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK