Kalousek: Zákon o dani z příjmu by se neměl 15 let měnit

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - Nový zákon o dani z příjmu je připravován tak, aby se nemusel měnit alespoň příštích 10 až 15 let. Cílem zákona je především zjednodušení celého daňového systému," řekl ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Zákon v současnosti projednávají ekonomičtí ministři, jeho paragrafované znění bude hotovo nejpozději do konce roku a platit by měl nejdříve od roku 2010.

"Hlavním cílem změny daní z příjmů je nastavení a maximální zjednodušení systému zdaňování příjmů v budoucnu, který by se neměl měnit alespoň příštích 10 až 15 let a tím přispět ke stabilnímu podnikatelskému prostředí a srozumitelnosti zákona oproti stávajícímu stavu," uvedl ministr.

Současně s novým zákonem se připravuje podle ministra i změna daňového řádu, sloučení daňové a celní správy. Ministerstvo rovněž uvažuje kvůli zjednodušení systému o zrušení dědické a darovací daně a přesunutí zdanění darů a dědictví do zákona o daních z příjmu.

Cílem MF je, aby tyto zásadní oblasti a relevantní právní normy v reformované podobě vstoupily v platnost současně a znamenaly skutečnou daňovou reformu, kterou tento stát potřebuje pro své efektivní fungování pro nejbližší roky, vysvětlil Kalousek.

Některé daňové výjimky a úlevy by ale zřejmě měly být v novém zákoně zachovány. Diskuze v této oblasti ovšem podle Kalouska stále probíhá. "Vláda rozhodne, které oblasti bude v celospolečenském zájmu podporovat také zákonem o daních," řekl.

V poslední době diskutovaný státní příspěvek na stavební spoření MF v současnosti rušit nehodlá. "Systém se nesmí zhroutit," podotkl ministr.

Již na podzim loňského roku uvedla tehdejší náměstkyně ministra Dana Trezziová ČTK, že v novém zákoně zůstanou výjimky, které asi nikdo neočekává, že by byly zrušeny, tedy různé slevy na děti nebo slevy na invalidní spoluobčany. "Zřejmě tam zůstane i podpora bydlení," uvedla tehdy Trezziová.

Věcný záměr zákona podle Kalouska počítá s podobou jednoho společného zákona jak pro fyzické, tak i právnické osoby. "Oproti současnému stavu bude však do nového zákona integrován zákon o rezervách pro zajištění základu daně," uvedl Kalousek.

Předčasné je nyní podle něj hovořit o daňových sazbách v novém zákoně. To není při diskuzi nad principy normy podle ministra podstatné. "Sazba by měla být jenom parametrem v rámci funkčního systému, která se bude měnit dle fiskálních potřeb státu," vysvětlil.

V současnosti ministerstvo rovněž zpracovává návrh změny současného zákona o dani z příjmu. Vláda by tento návrh, který reaguje se snížení daňové sazby pro fyzické osoby z 15 na 12,5 procenta v roce 2009, měla projednat do konce března. Novela by měla být schválena v parlamentu na podzim a začít platit od příštího roku.

Změnu sazby pro rok 2009 mělo provázet i snížení daňových slev. Řadě lidí by se tak snížil příjem ve srovnání s rokem 2008. Novela zákona by měla tento stav napravit.

Podle schválené reformy je od letoška jednotná sazba daně z příjmu fyzických osob 15 procent a od roku 20099 bude 12,5 procenta namísto současného systému čtyř daňových pásem ve výši 12, 19, 25 a 32 procent. Daň bude počítána z tzv. superhrubé mzdy, tedy včetně pojistného placeného zaměstnancem i zaměstnavatelem; ve skutečnosti tak bude činit 23,1 procenta, respektive 19,5 procenta v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK