Automobilky: Prodej nových aut letos poroste o víc než desetinu

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. ledna (ČTK) - V Česku by se letos mělo prodat o deset až 13 procent více osobních a lehkých užitkových aut než loni. Odhaduje to Svaz dovozců automobilů.

Podle ředitele sekretariátu svazu Pavla Tunkla odhad vychází z předpokládaného hospodářského růstu v ČR v letošním roce a koresponduje s loňskými prodejními výsledky. Loni rostl prodej nových osobních a lehkých užitkových aut dohromady o 12 procent na 194.580 vozů.

Například Volkswagen čeká díky rozjeté ekonomice vyšší tempo prodeje užitkových vozů, které by mělo pomoci překonat hranici 5000 vozů. U osobních aut se prodej podle mluvčího Jana Klímy nebude příliš lišit od roku 2007. "Možná uvidíme pomalejší rozjezd u firemní klientely vzhledem k daňovým změnám, ale pak předpokládáme návrat zhruba na stav roku 2007. Luxusní značka Audi pak očekává další zvýšení prodeje nad loni dosaženou třítisícovou úroveň.

Některé značky v tuzemsku očekávají ještě vyšší nárůst. Například BMW očekává zvýšení prodeje nových vozů a ojetých aut v programu BMW Premium Selection o více než 20 procent. "Domníváme se, ze největší zájem bude o model BMW X5, který je nyní v nabídce i s motorem 3,0 sd o výkonu 286 koní. Standardně nejsilnější zastoupení v prodejích by měla mít následně řada 3 včetně modelu X3, následovaná řadou 5," řekl ČTK marketingový ředitel Petr Minařík.

Francouzský Renault, který loni během roku nepředstavil žádný klíčový model, chce letos prodej výrazně zvýšit. K tomu má dovozci pomoci na konci minulého roku představená Laguna a Twingo i Clio Grandtour a Grand Modus, které vyjedou v únoru. Od dubna prodej podpoří nové Kangoo a nový podvozek Active drive na modelu Laguna. "V druhé polovině roku přijdou na řadu další strategické modely, jako například Dacia Sandero, nový Megane, Laguna coupe a jiné," uvedla mluvčí Jitka Skaličková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK