Nigérie požaduje po tabákových koncernech 44 mld USD

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Abuja 14. ledna (ČTK) - Nigerijský soud začal projednávat vládní žalobu, která požaduje na světových tabákových koncernech 44 miliard dolarů. Je to více, než činí roční rozpočet země. Vláda od firem British American Tobaccco, Philip Morris International a International Tobacco chce vysoudit odškodné za předpokládané náklady zdravotního systému na léčení nemocí způsobených kouřením.

Předsedající soudce dnes odložil líčení na 17. března, když se zjistilo, že si Philip Morris nepřevzal soudní dokumenty k případu. Státní zástupci proto požádali soud o odklad.

Federální nigerijská vláda zdůvodňuje 90 procent požadované sumy náklady na budoucí léčení nemocí z kouření. Chce také, aby soud zakázal prodej cigaret v blízkosti škol a dalších míst, kde se shromažďují děti.

Loni v květnu navíc podaly na tři tabákové společnosti podobné žaloby vlády jednotlivých nigerijských států. Ty požadují odškodnění celkem 38,6 miliardy dolarů. Všechny tyto případy se inspirují žalobami podanými v 90. letech v USA, z nichž vzešly mimosoudní dohody, kde se tabákové společnosti zavázaly platit do vládních rozpočtů desítky miliard dolarů.

Tabákové společnosti v posledních letech zesílily marketingovou kampaň zaměřenou na Nigérii a další africké země. Nevládní pozorovatelé však podotýkají, že nigerijské zdravotnictví je kvůli korupci a špatnému hospodaření v zoufalém stavu a vláda do něj nedává ani zdaleka ty sumy, které požaduje po tabákových firmách.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK