Francie zmrazila několik ruských bankovních účtů

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rusko 14. ledna (ČTK) - Francouzské úřady zmrazily několik bankovních účtů, které vede pobočka ruské banky Vněštorgbank. Agentuře AFP to v Moskvě řekl mluvčí ruské banky. Ruský web NEWSru.com s odvoláním na agenturu RIA Novosti píše, že zmraženy jsou mimo jiné účty ruského ministerstva financí, správy kanceláře prezidenta Putina, zbrojní firmy Rosoboronexport, centrální banky a ministerstva energetiky a průmyslu. Ruská strana ale návaznost na vládní finance popírá.

"Potvrzujeme, že ty účty byly zmraženy," řekl mluvčí banky, aniž jmenoval klienty, kterých se nařízení dotklo. Úřady účty zablokovaly na základě žádosti švýcarské společnosti Noga, která chce zpět 79 milionů eur (přes dvě miliardy Kč) jako kompenzace plateb, které jí údajně dluží ruská vláda, píše RIA Novosti.

Ruské ministerstvo financí reagovalo prohlášením, v němž podle ruských tiskových agentur vyjádřilo nespokojenost a krok francouzské strany odmítá. Ministerstvo zahraničních věcí o tom informovalo francouzskou stranu diplomatickou cestou.

Podle tohoto prohlášení byla ruská aktiva zmražena, aniž o tom byla ruská vláda a jejich vlastníci informováni. Podle komuniké ministerstva financí žádný ze zmrazených účtů neskrýval prostředky patřící ruské vládě.

Švýcarská Noga uzavřela v 90. letech s ruskou vládou dohodu o výměně ropy za potraviny v přibližné hodnotě 1,5 miliardy dolarů. Švýcaři pak obvinili ruskou stranu, že své závazky z dohody nikdy nenaplnila. Noga se poté několikrát pokusila získat sumu zpět zabavením ruských aktiv v zahraničí.

Francouzské úřady ve snaze získat zpět tyto prostředky například v roce 2000 nakrátko zabavily ruskou plachetnici, která kotvila v jednom z francouzských přístavů. Právníci švýcarské firmy se o rok později pokusili vztáhnout nárok na dvě ruská trysková letadla na pařížském aerosalonu. Ta ale opustila území Francie ještě téhož dne, napsala AFP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK