Ukrajina uvažuje o vývozu kaspické ropy Družbou i do ČR

14.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 14. ledna (ČTK) - Ukrajina by mohla přepravovat na Slovensko a do České republiky ropu z kaspické oblasti ropovodem Družba. Po setkání ukrajinského prezidenta Viktora Juščenka se slovenským protějškem Ivanem Gašparovičem to oznámil úřad ukrajinského prezidenta. Prezidenti se dohodli, že by tato ropa šla i do českých rafinerií, uvedla agentura Interfax.

Podle zprávy prezidentské kanceláře mluvili Juščenko a Gašparovič o projektu zásobovat slovenské území lehkou kaspickou ropou ropovodem Družba. O podrobnostech projektu se ale zpráva nezmiňuje. Podle Interfaxu pak Juščenko řekl novinářům, že by tato ropa šla dál za hranice Slovenska.

Družba, v překladu přátelství, je jedním z nejdelších ropovodů na světě. Vede z ruské Samary a sahá až k Jaderskému moři v Chorvatsku. Ropovod mimo jiné zásobuje vedle Česka a Slovenska i Německo, Polsko a Maďarsko. Severní větev jde z Ruska do Polska a Německa přes Bělorusko, jižní větev jde na Slovensko přes Ukrajinu.

Členské státy Evropské unie a některé bývalé republiky Sovětského svazu včetně Ukrajiny a Běloruska se chtějí zbavit závislosti na ruské ropě a zemním plynu. Zhruba čtvrtinu plynu má EU z Ruska.

Ukrajina dlouho mluvila o tom, že by získávala kaspickou ropu, když se stavěl ropovod Oděsa-Brody. Podstatné kroky ale nepodnikla a ruská ropa od roku 2004 teče do Oděsy, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK