Japonské akcie klesly téměř o procento

15.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 15. ledna (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu dnes klesly skoro o jedno procento, a hlavní index Nikkei 225 se tak po více než dvou letech dostal pod 14.000 bodů. Na začátku obchodování trh rostl v reakci na příznivý vývoj na Wall Street, později ale převládly obavy z dopadů ztrát v bankovním sektoru. Kvůli silnějšímu kurzu jenu oslabovaly převážně akcie exportních firem.

Index Nikkei 225 si odepsal 138,16 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,98 procenta 13.972, 63 bodu. Podobně širší index Topix oslabil asi o dvě procenta na 1350,20 bodu.

Dnes oznámí čtvrtletní výsledky hospodaření americká banka Citigroup, od které se očekávají obrovské ztráty a propouštění. To byl podle analytiků zřejmě jeden z hlavních důvodů, proč trh v Tokiu neudržel zisky a vydal se dolů. S rostoucí averzí k riziku se zvyšuje kurz jenu a dalších měn, které jsou nízko úročené.

"Mnoho investorů chtělo počkat na výsledky banky Citigroup, a někteří toho využili tak, že ve velkém prodávali futures na indexy," řekl analytik společnosti Toyo Securities Ryuta Ocuka. O akcie nebyl valný zájem, i když z technického hlediska by byl nákup oprávněný.

Trh oslabuje už od začátku roku a dobře si nevedl ani loni, kdy klesl zhruba o 11 procent, a vedl si tak nejhůře ze všech akciových trhů skupiny G7. Nepříznivý vývoj doléhá i na drobné investory, kde řada z nich obchoduje s vypůjčenými penězi, a má tak velké ztráty. Do nových nákupů se tedy nemohou pouštět.

Na devizovém trhu se zvyšoval kurz jenu, o který bývá zájem hlavně v dobách, kdy se zvyšuje averze k riziku. Spekulanti přesouvají kapitál do jiných aktiv a ruší i sázky na pokles kurzu jenu. Klesá i dolar, především z obav, že ztráty v bankách ještě více zhorší vyhlídky americké ekonomiky a přinutí centrálnímu banku k razantnímu snížení úrokových sazeb.

V závěru obchodování se dolar k jenu prodával za 107,77 JPY, a oslabil tak z předchozích 108,64 JPY. K euru klesl na 1,4872 z 1,4815 USD, a také euro k jenu oslabilo na 160,29 z předchozího kurzu 160,95 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK