Snížení úroků v USA nepomohlo, akcie dál prudce klesají

23.01.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. ledna (ČTK) - Úterní zásah americké centrální banky (Fed), která výrazně uvolnila měnovou politiku, situaci na finančních trzích ovlivnil jen krátce. Americké akcie dnes pokračují v prudkém propadu a na rozdíl od ostatních burz nezpevnily ani v úterý. Burzy jinde ve světě dnes převážně zpevňovaly, ale později zisky smazaly.

Dow Jonesův index krátce po otevření trhu v 09:30 EST (15:30 SEČ) klesl zhruba o 1,8 procenta a dostal se na 11.751 bodů. Širší index S&P 500 se snížil o 2,3 procenta na 1280 bodů a index Nasdaq Composite oslabil o 2,4 procenta na 2237 bodů.

Fed v úterý mimo pravidelnou schůzku svého měnového výboru snížil základní úrokovou sazbu o 75 základních bodů na 3,5 procenta. Učinil tak ve snaze podpořit ekonomiku, která se kvůli problémům v části hypotečního trhu potýká s krizí důvěry v bankovním sektoru. Největší ekonomice světa tak nyní hrozí recese.

Oslabovaly především akcie technologické společnosti Apple, která v úterý oznámila čtvrtletní výsledky hospodaření. Firmě sice vzrostl zisk, ale její výhled na další období investory nenadchnul. Akcie proto oslabily asi o 11 procent. Navíc se objevují informace, že některé z velkých bank se chystají k dalším odpisům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK