Existuje král produktů na stáří?

08.02.2008 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Důchodová reforma stále nikde a situace na finančním trhu se začala komplikovat. Zatímco donedávna bylo penzijní připojištění jediným "slušným bokovým" spořením na důchod, najednou se mluví i o podílových fondech, či spořících účtech. Kam tedy teď dávat peníze?

Téma týdne: Důchody a penze

I když si generace současných důchodců stěžuje na malé důchody, není vyloučeno, že generace nynějších třicátníků si za třicet let za státní důchod nezaplatí ani jídlo. Přesto, že v současnosti poměr přispěvatelů do důchodového systému a lidí pobírajících důchod stagnuje, situace se má do budoucna prudce horšit. Pokud někdo neprovede systémovou penzijní reformu, čeká nás v oblasti důchodů katastrofa. Nezmění-li se urychleně systém, klesne poměr mezi důchodem a čistou mzdou (tzv. náhradový poměr) ze současných 48 procent na 25 procent v roce 2050. Spoléhat se však jenom na politiky, představuje riziko chudého stáří. Jakým produktem si na stáří nejvíce přilepšit?


Jistý důchod: penzijní připojištění


Zvolit si penzijní fond a přispívat si na penzijní připojištění (PP) představuje prozatím nejrozšířenější způsob zlepšení finanční situace po produktivním věku. Zhodnocení prostředků 10 penzijních fondů působících v ČR se pohybovalo v roce 2006 mezi 2,3 – 4,6 % p. a. Údaje za rok 2007 nejsou sice oficiálně zveřejněné, ale predikovat můžeme výnosy 2-3 % p. a. Stát přispívá měsíčně až 150 Kč, pokud sami hradíte 500 Kč. PP začne být ještě zajímavější pokud vám přispívá i zaměstnavatel. Jeho bonus sice již neopravňuje k státnímu příspěvku, ale kdyby vám dával taky dalších 500 Kč, mohlo by to ve vašem důchodu vypadat následovně:

Při spoření 500 Kč měsíčně (tzn. 500 plus 150 Kč od státu navíc), příspěvku zaměstnavatele 500 Kč a úročení 2 % p. a. byste získali měsíční důchod 7000 Kč na 10 let. Penzijní připojištění tak v současnosti představuje nejjistější garantovaný výnos./>


Aby PP fungovalo tak jak má, bude potřeba korigovat účastníky při jeho čerpání. Pokud by totiž někdo vybral v 60 letech (neřkuli část prostředků již dříve) veškeré úspory naráz, ztratilo by veškeré předchozí snažení význam. Vláda už beztak nyní přemýšlí, že by ještě nějak zvýhodnila ty, kteří by důchod čerpali opravu standardní cestou – měsíčními výplatami. Je možné, že jednorázové výplaty budou naopak sankcionovány. 


Životní pojištění sem nepatří


S penzijním připojištěním bývá někdy pleteno důchodové (životní) pojištění. Na tento produkt není především poskytována žádná státní podpora. Podobné s PP má jenom možnost následných výplat důchodu. Jinak je to spíše varianta kapitálového životního pojištění (KŽP). Zde spočívá rozdíl zase v tom, že KŽP uzavírá jednotlivec, aby chránil rodinu v případě smutné pojistné události. Zatímco důchodové pojištění je primárně sjednáváno pro zlepšení finanční situace ve stáří se současnou pojistnou ochranou v průběhu života. Vzhledem k úročení těžko přesahujícímu 2 % p. a. a absenci státní podpory, tento produkt na stáří nedoporučujeme.


Zajištěné podílové fondy


Novou, zatím ne moc rozšířenou a prozkoumanou alternativou zajištění důchodu představují podílové fondy. Chybí zde sice státní podpora, ovšem při vhodné investiční strategii a časovému horizontu v desítkách let mají podílové fondy potenciál přinést vyšší zhodnocení, než penzijní připojištění. Investovat 1000 Kč měsíčně jenom do akcií může přinést za 40 let jak robustní výdělek, tak i velké zklamání. Dnes ovšem už existuje i spousta bezpečnějších způsobů, například fondy, co pravidelně uzamykají předchozí výnosy. Vybrat vhodný fond ke spoření na staří, případně sestavit portfolio z několika PF není zdaleka tak jednoduché, jako ukládat peníze na penzijní připojištění. Proto bude tato cesta zatím spíše pro průkopníky s přehledem o finančním trhu. Do budoucna je však možné, že i širší veřejnost nabude osvětu, a podílové fondy začnou jakožto prostředek k zajištění stáří konkurovat fondům penzijním.


Spořící účty a ostatní


Spořící účty, stavební spoření, termínované vklady a jakékoli další finanční produkty nejmenované výše nejsou vhodné k ukládání prostředků na stáří. I přes skutečnost, že třeba spořící účty mají v současnosti vyšší úročení (3,5 % p. a.) než penzijní fondy (bez státní podpory) - umožňují prostředky vybírat okamžitě, což v praxi znamená, že v důchodu jich tam asi moc nezbude.

Populace stárne, počet důchodců se rok od roku zvyšuje. Právě důchodům a penzím se tento týden věnujeme v naší pravidelné rubrice finančních tipů a triků. Dozvíte se, kolik lidí má na penzi nárok, jak je to s výpočtem důchodů, proč není radno odkládat důchodovou reformu nebo jak si udržet životní úroveň i v důchodovém věku.



Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY