SZPI zakázala prodej solených arašídů obsahujících aflatoxiny

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 29. února (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala prodej loupaných solených arašídů, které obsahují nepovolené množství aflatoxinů. Dovozcem arašídů původem z Ruska je společnost Vitana z Byšic na Mělnicku. Většina z 35.000 dovezených balení arašídů skončila na českém trhu, část také na Slovensku. Inspekce dovozci nakázala informovat odběratele o zákazu prodeje, řekla dnes ČTK mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Limity na aflatoxiny byly v arašídech překročeny jen mírně, spotřebitelům proto nehrozí akutní zdravotní riziko.

Inspekce se o případu dozvěděla prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF). "Oznámení do systému vložila Státní veterinární a potravinová správa Slovenské republiky, která také provedla laboratorní testy těchto arašídů. Protože dovozcem byla česká firma, bylo pravděpodobné, že se arašídy vyskytují i na českém trhu," řekla mluvčí.

Kontrolou u dovozce SZPI zjistila, že na Slovensko se dostala pouze část celé dodávky a většina z více než 35.000 balení skončila na českém trhu. Kontaminované arašídy jsou prodávány ve 125 gramových balení s datem minimální trvanlivosti do 16. května 2008.

Aflatoxiny patří do skupiny mykotoxinů, jež jsou produkovány některými plísněmi. Jsou považovány za velmi silné karcinogeny, které vznikají během skladování a zpracování potravin, především ořechů, pistácií, arašídů a sušených fíků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK