V ČR roste zájem o přesun sídel firem do daňových rájů

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - V Česku roste počet firem, které svá sídla přesouvají do daňových rájů. Podle databází a výpočtů České kapitálové informační agentury (Čekia) se počet vlastníků českých firem, kteří pocházejí z destinací považovaných za daňové ráje, zvýšil letos v únoru meziročně téměř o pětinu na 8130. To představuje zhruba tři procenta ze zhruba 290.000 společností působících v ČR. Z nich zhruba třetina podniká v nemovitostech.

Zájem o daňovou optimalizaci by měl pokračovat i nadále, uvedla členka představenstva Čekie Petra Doležalová. "Náklady na založení společnosti v daňovém ráji (v závislosti na konkrétní destinaci) se pohybují již od 1000 amerických dolarů, zhruba stejně se platí za roční provoz takové firmy. Využívat firem v daňových rájích za účelem snížení daní se podnikatelům vyplatí již od několika milionových zisků. Podnikatel na sebe ale bere riziko problémů s finančním úřadem," uvedla.

Nečastěji jsou české firmy podle statistiky Čekie kontrolovány subjekty se sídlem v Nizozemsku, USA a Lucembursku, a to i přesto, že Spojené státy nejsou podle Doležalové považovány za klasický daňový ráj. Nicméně za splnění určitých podmínek, k nimž patří například to, že firma nesmí být spoluvlastněna či vlastněna Američanem, tak fungují, podotkla.

Největší zájem ale byl loni o přesun sídla na Gibraltar, kde statistika Čekie uvádí růst o více než 76 procent. Další destinací, považovanou za daňový ráj, o niž byl značný zájem (růst o 68 procent) bylo Belize, na třetím místě žebříčku se umístily Seychely s růstem o 60 procent.

Zájem o legální přesun sídel tuzemských společností do daňově výhodnějších zemí potvrdila také nedávná anketa ČTK mezi poradenskými firmami a ekonomy. Důvodem podle nich nejsou jen nižší daně, ale i lepší podnikatelské prostředí. "I když jsme za posledních pět let výrazně snížili korporátní daně, vůle podniků zvažovat přesun sídla do daňového ráje se zvýšila. Stačí vám k tomu jen malý tým právníků a obvykle jeden advokát na místě," řekl ČTK například analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Daněmi se podle něj nedá konkurovat, taková strategie by zlomila státní rozpočet. Je třeba se zaměřit na zlepšení institucionálního prostředí a kompletní přepsání daňových zákonů směrem k větší jednoduchosti a motivaci, dodal.

Přesun zisku do zahraničí však není jednoduchou záležitostí, upozornil Zenon Folwarczny z poradenské firmy PricewaterhouseCoopers. Tento proces se podle něj často bagatelizuje a je viděn příliš jednoduše. V rámci transakcí uvnitř skupiny společností by prý ziskovost měla být odvozena od rizik, které každá ze společností nese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK