Koruna dnes oslabila k euru, odpoledne ale ztráty vymazala

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Česká měna v průběhu dnešního dopoledne poměrně výrazně oslabila nad 25,30 Kč/EUR, v odpoledních hodinách však většinu ztrát umazala a týden uzavírala poblíž 25,15 Kč/EUR. K dolaru koruna dopoledne dále vylepšila rekord na 16,53 Kč/USD, před koncem obchodování byl zhruba o tři haléře dražší. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Navzdory posilování české koruny vůči hlavním světovým měnám na nové rekordy na počátku tohoto týdne leccos naznačuje, že korekce koruny ke slabším hodnotám již začala. "Důvodem je hlavně psychologie investorů, přesněji řečeno jejich vylekání se velmi silných předešlých úrovní kurzu a jejich následné vybírání až dosud dosažených zisků," míní ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Na oslabení české měny sází i Miroslav Frayer z Komerční banky. "Příští týden zveřejněné údaje (zahraniční obchod, struktura HDP) by sice měly vyznít spíše ve prospěch domácí koruny, nicméně, jak jsme již několikrát uvedli, současné úrovně koruny vůči euru jsou výrazně nadhodnocené a neodpovídají makroekonomickým fundamentům. Stále tak vidíme prostor pro oslabení koruny minimálně k námi stanovenému cíli 25,80," konstatoval.

Ztráty zaznamenaly i ostatní regionální měny, výjimkou byla opět slovenská koruna, která naopak zpevnila na své historické maximum 32,44 SKK/EUR, což je přesně tři koruny pod stanovenou centrální paritou. Koruna ještě reagovala na čtvrteční vyjádření slovenského ministra financí Jána Počiatka o možném posunutí centrální parity.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK