Pícha: Další větší změnu na Radiožurnálu chystáme od 1. září

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 29. února (ČTK) - Český rozhlas 1 - Radiožurnál chystá další větší změnu v programovém schématu k 1. září letošního roku. Novinářům to dnes řekl šéfredaktor stanice Alexandr Pícha s tím, že vedení stanice neplánuje návrat k dřívější podobě. Stanice změnila svou podobu od Nového roku a vyvolala i negativní ohlasy. Podle průzkumu od agentury STEM, který si nechal ČRo zpracovat, přitom změny v podobě stanice zaznamenala jen polovina posluchačů a z ní je drtivá většina oceňuje.

"Již po první fázi průzkumu jsme si byli trošku jistí tím, že směr, kterým se vydal Český rozhlas a Radiožurnál, byl správný. Necítíme motivaci, jak z hlediska redakčního, tak z hlediska výzkumu, k tomu, abychom učinili nějakou významnou cestu k něčemu nazpátek," uvedl.

Změna, kterou Radiožurnál plánuje od začátku září, spočívá v prodloužení dopoledního zpravodajského bloku a zavedení vlastní každodenní tematické agendy. "Je to poměrně nový projekt, logický projekt, který navazuje na to, co tady začala (bývalá ředitelka stanice) Barbora Tachecí, protože jsme se s ní právě o nedostatku vlastní agendy ve zpravodajství Radiožurnálu bavili," uvedl Pícha.

Téma vlastní zpravodajské agendy považuje za jeden z největších úkolů, který před ním stojí po návratu ze Spojených států, v nichž do té doby působil jako zpravodaj Radiožurnálu. "To bylo také to, na co mě Barbora Tachecí nalákala, když jsem se sem vracel, protože samotné formální změny - to by nebyl ten deal, kvůli kterému by člověk zrušil své místo ve Spojených státech," dodal Pícha s tím, že lituje, že na projektu změn dále nemůže s Tachecí pracovat.

Tachecí stála za novou podobou stanice od začátku ledna. Změny ve vysílání však vyvolaly i negativní reakce, protože prý stanici přiblížily komerčním rádiím a způsobily odchod některých populárních komentátorů, zatímco jiní, z komerční sféry, naopak do Radiožurnálu nastoupili. Petice proti změnám podepsalo na 13.500 lidí.

Tachecí nakonec Kasík na začátku února odvolal, důvodem byl podle ČRo "narůstající nesoulad v komunikaci uvnitř rozhlasu". Dva dny po odvolání se Tachecí dostala do špatného psychického stavu a záchranná služba ji odvezla do psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích.

"Chtěli bychom se i do budoucna opírat o (moderátory) Jana Pokorného, Lucii Výbornou, Hanu Shánělovou," poznamenal Pícha. Část dopoledne patří nyní právě Výborné, které vedení stanice nabídlo, aby se podílela a byla jednou z klíčových postav vysílání odpoledne. "Jednal jsem s ní o tom a dává si čas do pondělí na rozmyšlenou," dodal.

Moderovat naopak od pondělí přestane Milan Bílek a na jeho místo nastoupí Jiří Chum, který na Radiožurnálu léta působil a nyní je členem moderátorského týmu zpráv na televizi Prima.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK