Americké akcie uzavřely týden výrazným poklesem

29.02.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. února (ČTK) - Akcie amerických korporací výrazně klesly, protože další vlna slabých ekonomických údajů přiživila obavy z hospodářské recese. Rekordní ztráta americké AIG, největší světové pojišťovny, zvýšila nejistotu kolem odvětví finančních služeb.

Index Dow Jones zahrnující třicítku nejsilnějších titulů na Wall Street za dnešek spadl o 315,79 bodu na 12.266,39 bodu, tedy o 2,51 procenta. Dnešní propad tak smazal dosavadní 200bodový zisk z tohoto týdne a trh vykázal ztrátu i za celý únor. Byl to čtvrtý ztrátový měsíc za sebou.

Index technologického trhu Nasdaq Composite se dnes snížil o 2,58 procenta na 2271,48 bodu, když 60,09 bodu ztratil. Na tento trh dolehla mimo jiné výsledková zpráva počítačové společnosti Dell z předchozího dne. AIG pak vykázala čtvrtletní ztrátu 5,29 miliardy dolarů kvůli odpisům špatných investic do dluhopisů vázaných na nekvalitní hypotéky.

Jeden z průzkumů ukázal, že nálada mezi americkými spotřebiteli klesla nejníže za 16 let. V jiné dnešní zprávě se uvádí, že podmínky k podnikání na Středozápadě jsou nejslabší za více než šest let.

Na to ještě uvedl prezident atlantské pobočky Fedu Dennis Lockhart, že ceny domů a dluh na kreditních kartách mohou ještě omezit spotřebitelské výdaje. Ty jsou přitom v USA klíčovým prvkem ekonomické aktivity.

Dolar klesl na rekordní minima vůči euru i koši měn, a to čtvrtý den za sebou. Další sada nepříznivých ekonomických indikátorů utvrdila investory v tom, že americká centrální banka Fed bude na podporu hospodářského růstu dále snižovat úrokové sazby. Dolaru tím ovšem sníží výnosnost. Na americkou měnu dnes dolehl i pokles akciového trhu.

Podle údajů agentury Reuters se euro vyšplhalo na maximum 1,5238 USD. Poté ale o zisky evropská měna přišla a uzavřela den na 1,5181 USD se ztrátou 0,3 procenta. Analytici se shodují, že zlomovým bylo překonání hranice 1,50 USD. Vůči jenu se dolar dotkl tříletého minima 103,80 JPY.

Vůči koši měn dolar spadl na historické minimum 73,560. Poté ale denní ztrátu zmírnil na 0,1 procenta při kurzu 73,737. Za celý týden tak ztratil 2,4 procenta, což byl jeho nejhlubší pokles za více než dva roky, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK