Konsorcium EADS získalo velkou zakázku armády USA

01.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž/Washington 1. března (ČTK) - Evropské letecké konsorcium EADS zastřešující firmu Airbus získalo v pátek kontrakt v hodnotě 40 miliard dolarů na obnovení speciální letky americké armády zajišťující doplňování paliva za letu. Informovaly o tom tiskové agentury; oznámení Pentagonu dnes vyvolalo nadšení v Evropě a šok v USA.

Na úpravě a prodeji až 179 letounů typu Airbus A330 pro potřeby Pentagonu se má podílet americká firma Northrop Grumman. První letouny by podle uzavřeného kontraktu měla americká armáda obdržet v roce 2013. Postupně jimi nahradí zastaralou letku strojů typu KC-135.

Překvapivé získání zakázky umožní podle odborníků zvýšit přítomnost EADS na americkém trhu a posílit zdejší postavení Northrop Grumman. Jedná se naopak o velkou ránu pro amerického leteckého výrobce Boeing, který je hlavním konkurentem Airbusu ve světě. Kontrakt byl původně přislíben Boeingu, ale byl zrušen v roce 2004 po odhalení střetu zájmu ve vedení firmy.

Zklamání a pohoršení z rozhodnutí Pentagonu vyjádřila v USA řada republikánských zákonodárců a deníků. "Jedná se o šok pro americký letecký průmysl, pro americké pracující, pro ženy a muže, kteří nosí americkou uniformu," napsal například list Seattle Times.

Naopak německá kancléřka Angela Merkelová dnes uvítala "ohromný úspěch Airbusu" a evropského letectví. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy, v jehož zemi se ve spolupráci s evropskými partnery Aibusy vyrábějí, to označil za "historický úspěch".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK