Tokijská burza v obavách z americké recese opět prudce klesla

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 3. března (ČTK) - Akcie na tokijské burze na začátku nového týdne prohloubily pokles a jejich hlavní index v obavách z recese ve Spojených státech spadl o více než čtyři procenta. Výrazně oslabovaly i burzovní indexy v celé Asii. Na devizovém trhu pokračoval pokles dolaru na nová minima ve vyhlídkách na další snižování úrokových sazeb v USA.

Tokijský index Nikkei 225 v závěru klesl o 4,5 procenta na 12.992,18 bodu, nejníže od 23. ledna. Také širší index TOPIX oslabil o čtyři procenta na pětitýdenní minimum.

Akciové trhy nyní tlačí dolů obavy z vývoje americké ekonomiky; té hrozí recese, která by dopadla i na zbytek světové ekonomiky. Vedle Tokia tak dnes o více než tři procenta klesl index australské burzy v Sydney, korejská burza v Soulu ztratila 2,3 procenta a akcie v Hongkongu oslabily o zhruba tři procenta. Vliv na to měl páteční propad hlavních amerických burzovních indexů o zhruba 2,5 procenta pod tlakem dalšího kola nepříznivých ekonomických zpráv a rekordní ztráty pojišťovny AIG.

Japonský trh stahoval dolů také růst kurzu jenu k dolaru, protože ten oslabuje akcie vývozců. Klesaly kvůli tomu akcie automobilky Honda a dalších významných exportérů.

Dolar k jenu klesl na nové tříleté minimum těsně pod 103 jeny a vůči koši šesti měn sestoupil na rekordní minimum 73,531 bodu. Americká měna od minulého týdne prudce klesá, protože vyhlídky na recesi v USA znamená rovněž snižování úrokových sazeb. Nepříznivý pro dolar jsou také obavy o zdraví firem finančního sektoru, na který doléhá úvěrová krize.

Ke konci tokijského obchodování dolar k jenu klesl na 103,11 JPY z pátečního závěru 103,80 JPY. K euru byl bez větší změny kolem 1,5215 USD, kousek od pátečního minima 1,5240 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK