Gazprom se chystá omezit Ukrajině dodávky plynu

03.03.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 3. března (ČTK) - Ruský monopolní vývozce plynu Gazprom se dnes stále chystá vyplnit svou hrozbu, že zastaví Ukrajině dodávky ruského plynu, tedy čtvrtiny jejího dovozu. Podle Gazpromu Ukrajina stále dluží stovky milionů dolarů za loňské dodávky a odebírá plyn bez dohody pro letošní rok. Víkendové schůzky k řešení sporu nic nepřinesly, řekl mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov.

Minulý týden ruský podnik Ukrajině opětovně pohrozil omezením dodávek plynu o 25 procent dnes od 09:00 SEČ, pokud Kyjev nevyrovná zbylou dlužnou částku. Ukrajina tvrdí, že dluh vyrovnala. Gazprom krácením dodávek Ukrajině hrozí často, svou hrozbu ale splnil jen jednou, v lednu 2006; tehdy tento krok narušil i dodávky do střední a západní Evropy.

"Měli jsme o víkendu kontakty, nemohu však říci, že by to přineslo nějaký pozitivní výsledek," řekl Kuprijanov. Ukrajinský prezident Viktor Juščenko se minulý měsíc na řešení otázky dluhu dohodl s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a ještě ve středu označil otázku ukrajinského dluhu za loňské dodávky ruského plynu za vyřešenou. Pozdější návštěva ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové v Moskvě ale mezi Ruskem a Ukrajinou vyvolala nové napětí.

Gazprom se připravuje zkrátit Kyjevu dodávky pouhý den po prezidentských volbách v Rusku. Ty podle očekávání vyhrál dosavadní první místopředseda vlády Dmitrij Medveděv, který je rovněž šéfem Gazpromu.

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková o víkendu vyjádřila naději, že Rusko se snižování dodávek zdrží. Moskva i Kyjev přislíbily, že dodávky do Evropy sporem narušeny nebudou.

Dodávky od Gazpromu pokrývají zhruba čtvrtinu celkové spotřeby v Evropě, v České republice a na Slovensku zajišťují naprostou většinu spotřeby. Asi 80 procent ruského plynu do Evropy proudí právě přes Ukrajinu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK